Pakistansk pige behandles i Storbritannien

Den 14-årige pakistanske skolepige Malala Yousufzai, som blev skudt i hovedet af Taleban, fordi hun kæmpede for kvinders og pigers rettigheder i Pakistan, kom i går til Storbritannien i et ambulancefly, der var stillet til rådighed af De Forenede Arabiske Emirater, for at blive behandlet af specialister

Læger siger, at hun skal under langvarig behandling for at komme sig over angrebet, som har vakt afsky i udlandet og i Pakistan.
Læger siger, at hun skal under langvarig behandling for at komme sig over angrebet, som har vakt afsky i udlandet og i Pakistan. Foto: Andrew Fox Denmark.

Læger siger, at hun skal under langvarig behandling for at komme sig over angrebet, som har vakt afsky i udlandet og i Pakistan.

Den britiske udenrigsminister, William Hague, siger, at det barbariske angreb på Malala har chokeret Pakistan og verden.

Malala vil nu blive behandlet på et af Storbritanniens offentlige hospitaler, siger Hague.

Regeringstalsmænd siger, at pigen vil blive behandlet på Queen Elizabeth Hospital i Birmingham, hvor hårdt sårede soldater fra Afghanistan indlægges.

LÆS OGSÅ: Læger kæmper for pige, der blev skudt af Taleban

Pakistan har sagt, at det vil betale for behandlingen af pigen, og det har udlovet en dusør på omkring 600.000 kroner til dem, som kommer med oplysninger, der fører til en pågribelse af gerningsmændene, som skød pigen i hovedet for en uge siden, da hun var på vej i skole i en bus.

Skolepigen er blevet et symbol på modstanden mod talebanernes forsøg på at frarøve piger retten til uddannelse.

Malala blev kendt gennem en blog for BBC, hvor der blev sat fokus på Talebans terror i Swatdalen fra 2007 frem til en offensiv fra hærens side i 2009.

I Pakistan har der været holdt nogle demonstrationer til fordel for børneaktivisten, men regeringsmyndighederne har afstået fra officielt at kritisere Taleban for angrebet.

Det kaldes af kritikere en manglende vilje til at gøre op med ekstremisme.

Modstandere af Pakistans regering og militær siger, at nedskydningen bare er endnu et bevis på statens manglende evne til at tackle yderliggående militante.