Prøv avisen

Palæstinensere vil have stat i september

Når FN's Generalforsamling begynder i september, beder den palæstinensiske ledelse Ban Ki-moon om en stat

Palæstinenserne præsenterer den 20. september deres forsøg på at få en stat i FN.

Det palæstinensiske selvstyres udenrigsminister, Riyad al-Malki, siger, at Mahmoud Abbas, selvstyrepræsidenten, denne dag personligt vil aflevere anmodningen om at give palæstinenserne en stat til FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

Palæstinenserne har igennem længere tid sagt, at de vil forsøge at få FN til at anerkende en palæstinensisk stat, hvis der ikke kommer skred i fredsforhandlingerne med Israel.

Den 20. september indleder FN sin generalforsamling i New York.

- Abbas vil insistere på at gennemføre dette historiske initiativ, og Ban Ki-moon vil fremlægge anmodningen i Sikkerhedsrådet, siger al-Malki.

Han tilføjer, at palæstinenserne har valgt netop september, idet Libanon i denne måned har det roterende formandskab i Sikkerhedsrådet.

Hvis palæstinenserne skal gøre sig håb om at få en stat godkendt af FN, skal Sikkerhedsrådet først godkende den, og herefter skal Generalforsamlingen.

Men USA, der er fast medlem af Sikkerhedsrådet og har vetoret, er ikke begejstret for forslaget og kan derfor blokere det med et veto.

I Generalforsamlingen har flere end 130 lande ifølge al-Malki sagt, at de vil stemme ja til Palæstina. FN har 193 medlemslande.

Hvis USA nedlægger veto, har palæstinenserne den mulighed, at de alligevel kan forsøge at få sagen op i Generalforsamlingen ved at bede den om at gøre selvstyret til FN-observatør.

Det kan medføre, at palæstinenserne bliver medlem af FN-organer som WHO, Unesco og Unicef.