Palæstinensiske børn spiller en stadig større rolle i konflikt

Israels justitsminister vil ændre lov, så børn ned til 12-årsalderen kan idømmes fængselsstraf

På grund af den kraftige stigning af tilfælde, hvor helt unge palæstinensere tyr til vold, har Israel taget gradvist flere hårde foranstaltninger for at dæmme op for tendensen. Denne palæstinensiske pige deltager her i en demonstration i Gaza.
På grund af den kraftige stigning af tilfælde, hvor helt unge palæstinensere tyr til vold, har Israel taget gradvist flere hårde foranstaltninger for at dæmme op for tendensen. Denne palæstinensiske pige deltager her i en demonstration i Gaza. Foto: Momen Faiz/NurPhoto.

Der er ved at tegne sig et dystert mønster i den seneste tids intensiverede vold mellem Israel og palæstinensere.

Israelere bliver stukket ned af palæstinensere, hvorefter israelsk politi skyder og ofte dræber den formodede gerningsmand på stedet. Episoden bliver optaget af overvågningskameraer eller af forbipasserende med mobiltelefoner.

De blodige videoer bliver spredt på sociale medier, hvor de skaber mere vrede blandt palæstinenserne og motiverer til flere lignende angreb. Jo yngre palæstinenseren på videoen er, des stærkere følelser skaber de, og får endnu flere helt unge palæstinensere til at kaste sig ud i den voldelige konflikt.

Sådan gik det igen i tirsdags, hvor en blot 11-årig palæstinenser blev skudt og hårdt såret i Jerusalem, efter han ifølge israelsk politi forsøgte at stikke en israeler ned.

Den 11-årige, der var i selskab med sin 14-årige fætter, der også blev anholdt for knivstikkeri, er den hidtil yngste af de palæstinensere, der er beskyldt for at forsøge at stikke israelere ned i løbet af den seneste måned. Samtidig er han blot endnu et eksempel på, hvordan børn spiller en stadig større rolle i konflikten.

Ifølge avisen The New York Times oplyser de to fætres familie, at drengene aftenen forinden havde set en lækket video, hvor det israelske politi aggressivt forhører en palæstinensisk dreng, der er anklaget for et knivstikkeri. Drengen sidder og græder og slår sig selv fortvivlet i hovedet under forhøret.

”Alle, der har set klippet, vil have lyst til at gå ud og søge hævn eller bekæmpe fjenden,” siger Abi Nimer Alqam, en onkel til de to unge fætre, til The New York Times.

”Jeg tror, at flere unge har tænkt sig at udføre angreb for at bevise over for de israelske myndigheder, at de ikke er skræmt af dem eller deres taktik.”

På grund af den kraftige stigning af tilfælde, hvor helt unge palæstinensere tyr til vold, har Israel taget gradvist flere hårde foranstaltninger for at dæmme op for tendensen. Blandt andet kan forældre idømmes bøder, hvis deres børn bliver taget i at kaste med sten, ligesom der er blevet indført minimumsstraf på fire års fængsel for stenkast.

Og i denne uge kunne israelske medier berette, at et nyt lovforslag er på vej fra justitsminister Ayelet Shaked, der skal gøre det muligt at idømme børn helt ned til 12-års-alderen fængsel for drab eller drabsforsøg. I dag går grænsen ved 14 år.

Hvis lovforslaget bliver vedtaget, kan et barn på 12 år blive idømt fængsel, men først begynde sin fængselsdom som 14-årig. Indtil barnet bliver 14 år, skal dommen afsones i særlige ungdomsfaciliteter.

Lovforslaget er blevet mødt med kritik fra israelske menneskeretsgrupper. Blandt andet siger Yitzhak Kadman, direktør for det israelske Børneråd, at ekstreme tilfælde altid er et dårligt udgangspunkt for en lovgivning.

”Som et resultat af situationen og de frygtelige episoder, der har været, er der et pres for at finde en hurtig løsning. Men tilbageholdenhed i lovgivningen er en styrke, ikke en svaghed. Vi er nødt til at overveje de fuldstændige konsekvenser af dette,” siger han til avisen Haaretz.