Prøv avisen

Palæstinensiske fanger indleder sultestrejke

Barghouti er den højest-stående Fatah-fange i et israelsk fængsel. Han blev i sin tid betragtet som den tidligere palæstinensiske leder og første præsident, Yasser Arafats, arvtager. og efter 15 år i fængsel er Barghouti er stadig populær blandt palæstinenserne. Han er også den internationalt bedst kendte af de palæstinensiske fanger. Foto: Bernat Armangue/AP/Ritzau Foto

Omkring 1500 palæstinensiske fanger i israelske fængsler har siden i mandags sultestrejket anført af den fremtrædende Fatah-leder, Marwan Barghouti, der afsoner fem livstidsdomme

”At nægte at spise er det mest fredfyldte våben. Den eneste, det smerter, er den sultestrejkende selv”. Det skrev Marwan Barghouti, i et indlæg i den amerikanske avis The New York Times i søndags, som optakt til den længe planlagte sultestrejke blandt de palæstinensiske fanger i Israel, der blev indledt i mandags.

Barghouti er den højest-stående Fatah-fange i et israelsk fængsel. Han blev i sin tid betragtet som den tidligere palæstinensiske leder og første præsident, Yasser Arafats, arvtager. og efter 15 år i fængsel er Barghouti er stadig populær blandt palæstinenserne. Han er også den internationalt bedst kendte af de palæstinensiske fanger.

1500 af de 6300 palæstinensere, der sidder fængslet i Israel, har tilsluttet sig sultestrejken. De kræver, at Israel holder op med at bruge administrative tilbageholdelser og isolationsfængslinger og ønsker bedre sundhedsservice, flere familiebesøg og mønttelefoner samt ret til at tage billeder med familien under besøg og ret til at se fjernsyn.

Israels minister for offentlig sikkerhed, Gilad Erdan, har meddelt, at han ikke vil forhandle med fangerne. Han har i stedet beordret oprettet et militærlazaret, der vil kunne bruges til at tvangsfodre de sultestrejkende, hvis det skulle komme så vidt. I forbindelse med tidligere sultestrejker har den israelske højesteret givet tilladelse til at give sonde og væske mod de sultestrejkendes ønske, men civile læger har nægtet at udføre tvangsfodringen, Lægerne opfatter tvangsfodring som tortur.

Det israelske fængselsvæsen havde i tirsdags inddraget de sultestrejkendes ret til at mødes med deres advokater og til at modtage familiebesøg. Myndighederne vil ikke oplyse om fangernes helbred.

Talsmanden for Internationalt Røde Kors i Israel, Jesus Serrano Redondo, siger, at familiebesøg til de øvrige fanger stadig gennemføres.

Selvom sultestrejken er organiseret af Marwan Barghouti og Fatah-bevægelsen, har fanger fra alle øvrige palæstinensiske fraktioner tilsluttet sig. Det er dog ikke alle Fatah-fanger, der deltager i strejken. Det kan betyde, at strejken er et udtryk for politiske uenigheder i Fatah-bevægelsen, hvor der er en rivalisering mellem Marwan Barghouti og præsident Mahmoud Abbas. Barghouti har for nyligt opfordret til, at der afholdes præsidentvalg og har meldt sig som kandidat.

Abbas og den øvrige palæstinensiske ledelse har givet deres støtte til sultestrejken. Men nuancerne i sprogbrugen afslører, at strejken ikke falder Mahmoud Abbas belejligt. Han er inviteret til at mødes med USA’s præsident, Donald Trump, i det Hvide Hus i begyndelsen af maj.

Marwan Barghouti var leder af Fatah-bevægelsen på Vestbredden, da han for 15 år siden blev idømt fem livstidsdomme ved en domstol i Tel Aviv. Israel betragtede ham som ansvarlig for Fatahs væbnede Tanzim-styrker og dømte ham for et væbnet baghold på Vestbredden, hvor fem mennesker blev dræbt. Barghouti afviste under sagen Israels ret til at dømme ham og kaldte rettergangen ulovlig.8