Pandemien spreder sig som aldrig før

De seneste fire dage er der i snit blevet bekræftet 10.000 nye coronasmittede i timen på verdensplan. Lørdag passerede det globale smittetal 14 millioner.

USA er det land i verden, hvor flest menensker er bekræftet smittede og døde med coronavirus. Her ses to sygeplejersker ved et nyligt åbnet drive in-testcenter i San Diego i Californien, som er en af de hårdest ramte delstater i USA.
USA er det land i verden, hvor flest menensker er bekræftet smittede og døde med coronavirus. Her ses to sygeplejersker ved et nyligt åbnet drive in-testcenter i San Diego i Californien, som er en af de hårdest ramte delstater i USA. Foto: Mike Blake/Reuters.

Coronapandemien rundede natten til lørdag dansk tid to dystre milepæle.

Antallet af smittede på verdensplan passerede 14 millioner, mens antallet af coronapatienter, der har mistet livet, oversteg 600.000.

De første smittetilfælde blev bekræftet i Kina i begyndelsen af januar, og kort efter begyndte virusset at sprede sig over hele verden. Efter tre måneder ramte det globale smittetal en million.

Siden er smittespredningen accelereret. Det tog således blot fire dage for antallet af smittede at vokse fra 13 til 14 millioner mennesker.

Det er første gang, siden pandemien brød ud, at antallet af coronasmittede er steget med en million på blot 100 timer.

Dermed har der i snit været 10.000 nye smittede hver time de foregående fire døgn.

USA står for flest dødsfald på verdensplan med 139.000 og flest smittetilfælde med over 3,6 millioner.

Dernæst følger Brasilien med knap 78.000 dødsfald og over to millioner smittede.

Antallet af coronasmittede på verdensplan er omkring det tredobbelte af, hvad der bliver registreret årligt af alvorlige influenzasygdomme.

I lande med begrænset testkapacitet viser antallet kun en del af det samlede antal reelle tilfælde. Eksperter vurderer, at både smitte- og dødstal er langt højere, end de officielle tal viser.

Eksempelvis i Iran, som hidtil har været det hårdest ramte land i Mellemøsten, menes der at være et stort mørketal.

Ifølge Irans præsident, Hassan Rouhani, kan mørketallet være af hidtil uhørte dimensioner.

Lørdag anslog han i en tv-transmitteret tale, at op mod 25 millioner af Irans 80 millioner indbyggere kan have været smittet med coronavirus.

Det er langt højere end det officielle antal bekræftede smittede i Iran, som er 269.440.

Efter at landet har ophævet en række restriktioner, der skulle inddæmme virusset, er smitten begyndt at sprede sig hastigt igen.

Rouhani henviser til en rapport fra sundhedsmyndighederne, men det høje tal er ikke bekræftet fra anden side.

I USA er der tre dage i træk meldt om rekordhøje antal nye smittetilfælde.

Fra fredag til lørdag blev 77.638 amerikanere testet positive med coronavirus. Det er over 9000 mere end det forrige døgn, og det højeste siden virus først blev registreret.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) advarede mandag om, at coronakrisen kan blive værre endnu.

- Lad mig sige det ligeud: I for mange lande går det den forkerte vej. Virusset forbliver offentlighedens fjende nummer ét, sagde Tedros Adhanom Ghebreyesus, der er generaldirektør for WHO, ifølge Reuters.

- Hvis det helt basale ikke bliver fulgt, er der kun én vej, det her vil udvikle sig: Det vil blive værre og værre og værre.

/ritzau/Reuters