Prøv avisen

Panik i Holland over islam-kritisk film

Den kontroversielle hollandske politiker Geert Wilders har skabt panik i regeringen og vrede blandt muslimer over hele verden over en film, som ingen endnu har set. - Foto: Guus Dubbelman/Hollandse Hoogte

Den hollandske politiker Geert Wilders skabte panik i regeringen torsdag ved at bebude lanceringen af en anti-islamisk film. Frygt for islam styrer Holland, siger Wilders, som nu har udsat lanceringen to uger 

Mens det hollandske politi forberedte sig på en weekend med optøjer, annoncerede den kontroversielle politiker Geert wilders , at hans islam-kritiske film først udkommer om to uger.

Wilders havde første meddelt, at hans film ville udkomme fredag, og det fik landets myndigheder til at bede ham om at forlade landet, skriver telegraph.co.uk.

Hitler og koranen
Geert Wilders har skabt vrede blandt muslimer og bekymring blandt politikere og diplomater ved at sammenligne koranen med Adolf Hitlers Mein Kampf. 

Den frygtede film er efter sigende et 10 minutter langt frontalangreb på muslimernes hellige bog. 

Ifølge Geert Wilders, som er formand for det højreorienterede Frihedspartiet (PVV), er filmen et "opråb til at ryste islamiseringens snigende tyranni af sig", og han advarer om, at "frygten for islam" styrer Holland.

Dødstrusler for film
- Hvis jeg havde annoneret, at jeg ville lave en film om Bibelens fascistiske træk, ville det da have medført et krisemøde mellem Hollands sikkerhedsstyrker? skriver Geert Wilders i den hollandske avis Volkskrant.

- Ville jeg have modtaget så mange dødstrusler, som jeg har gjort, siden jeg fortalte, at jeg lavede en film om koranen? Selvfølgelig ikke, skriver han.

Iran truer med følger
Selvom filmens indhold stadig er ukendt, har den vakt international opmærksomhed.

Parlamentet i Iran, det såkaldte Majlis, truede i denne uge med "omfattende følger", som involverer muslimer over hele verden, hvis filmen offentliggøres.

Dropper burka-forbud
- Hvis filmen vises, vil det rejse en bølge af had, som vil rettes mod enhver regering, som fornærmer islam, siger Alaeddin Boroujerdi, formand for Kommissionen for National Sikkerhed og Udenrigspolitik ifølge religionnewsblog.com.

I forsøg på at tage brodden af spændingerne har den hollandske regering meddelt, at den ikke vil gennemføre et forbud mod burkaer.