Parisisk terror fører til svensk selvransagelse

Mange svenskere peger på, at politisk korrekt tavshed har gjort, at islamisk radikalisering har fået alt for frit spil i de svenske forstæder, mens terroren i Frankrig udstiller, at sovende celler og hjemvendte krigere kan finde på at gøre alvor af deres trusler

Blomsterhavet foran den franske ambassade i Stockholm er vokset støt siden weekenden.
Blomsterhavet foran den franske ambassade i Stockholm er vokset støt siden weekenden. . Foto: Scanpix.

Da islamistiske terrorister fredag aften gik til angreb i Paris, var svenske jihadister hurtigt ude på de sociale medier for at hylde terroristernes ugerninger og angreb på hele det europæiske værdisæt af demokrati og frihed.

Næst efter Frankrig og Belgien, som hovedstrategen bag terroren, Abdelhamid Abaaoud, angiveligt kommer fra, er Sverige det europæiske land, hvor flest mennesker er blevet rekrutteret til IS' ekstremistiske krig. Omkring 1200 franskmænd, 450 belgiere og op mod 300 svenskere skal ifølge myndighederne være rejst til Mellemøsten for at kæmpe på IS' side.

Mange svenskere peger på, at politisk korrekt tavshed har gjort, at islamisk radikalisering har fået alt for frit spil i de svenske forstæder, mens terroren i Frankrig udstiller, at sovende celler og hjemvendte krigere kan finde på at gøre alvor af deres trusler.

I en leder skriver Svenska Dagbladet, at det bedste våben mod jihadisme er straf. Avisen peger på, at forebyggende indsatser ikke er tilstrækkelige til at bekæmpe den voksende radikalisering. Man bør i stedet se til Norge, hvor strenge straffe for planlægning af terrorvirksomhed har virket, lyder det.

”Mange vil forklare terrorisme med sociale og politiske problemer. Men det forklarer bare ikke, hvorfor antallet af jihadister er øget dramatisk de seneste år i Sverige og Europa. Jihadisme handler om ideologi og er ikke blot en reaktion på ydre forhold. Sverige skal ikke være en fristad for ekstremister,” skriver Svenska Dagbladet.

Avisen peger på, at muslimske organisationer i Sverige har været for dårlige til at bekæmpe jihadisme, og at det muslimske samfund bør deltage mere aktivt i idékampen mod radikal islamisme.

”Vi har for længe ignoreret det voksende problem med radikalisering, som flere og flere moderate imamer også advarer om (“) Dem, der har forsøgt at påtale problemerne, er blevet stemplet som racister og islamofober,” lyder det i lederen.

Særligt er det Sveriges næststørste by, Göteborg, hvor forstæder som Angered og Bergsjön i stigende grad domineres af yderligtgående muslimske bander, og hvor der er flere beretninger om, at politi- og ambulancefolk ikke tør køre igennem. I alt har Sverige ifølge politiet 55 zoner, som mere eller mindre er ude af myndighedernes kontrol.

I Aftonbladet spørger avisen om, hvorfor Göteborg er blevet jihadisternes by?

”Det forebyggende arbejde lader til at være slået fejl, det er ikke lykkedes myndighederne at skabe tryghed og inkludere store grupper i samfundet (“) Sverige vågnede for sent,” skriver avisen.

I lederen peger Aftonbladet på, at løsningen på problemerne ikke blot er at indføre hårdere straffe, som Frankrig har gjort, da dette kan skabe yderligere segregering og polarisering. I stedet bør Sverige sætte massivt ind med forebyggende indsatser.

”Debatten er kørt fast i, at højrefløjen vil have en hårdere linje, mens venstrefløjen vil have forebyggende arbejde, men de to udelukker ikke hinanden. Vi behøver større beføjelser til sikkerhedspolitiet for at forhindre terrorrejser, men også bedre samarbejde mellem myndigheder og civilsamfund for at møde udfordringerne,” lyder det.

Mens Sverige allerede har indført midlertidig grænsekontrol for at få bedre overblik over, hvem der ankommer som flygtninge til landet, planlægger Frankrig i kølvandet på terrorangrebet i Paris at suspendere Schengen-aftalen og indføre grænsekontrol.

Ifølge Sveriges tidligere borgerlige stats- og udenrigsminister Carl Bildt er det ikke den rigtige vej frem at lukke sig om sig selv. Han advarer desuden mod at se striden med IS som en religionskonflikt.

”Det stærkeste forsvar af vores åbne samfund er samfundet selv. Åbne samfund, et åbent Europa og om muligt en åben verden er det, der kan vinde den segregerede idékamp mod de kræfter, der nu driver unge mænd til selvmordsterror mod os andre (“) I dag behøver Frankrig vores solidaritet, for i morgen kan det være os, der bliver ramt,” skriver Carl Bildt i et indlæg i Dagens Nyheter.