Patriarkalske familiemønstre gavner hverken kvinder eller mænd

En ny rapport om mænd og ligestilling i Mellemøsten peger på, at det er familiemønstrene, der skal ændres, hvis man vil skabe ligestilling mellem kvinder og mænd

Shereen El Feki at TEDGlobal 2013 in Edinburgh, Scotland. June 12-15, 2013. Photo: James Duncan Davidson
Shereen El Feki at TEDGlobal 2013 in Edinburgh, Scotland. June 12-15, 2013. Photo: James Duncan Davidson. Foto: James Duncan Davidson.

”Når vi mænd kan varetage vores pligter, er vi mænd af stål, men så snart du tager det fra os, er vi lavet af papir. Vi går let i stykker.”

Udtalelsen kommer fra en libanesisk mand, som har deltaget i undersøgelsen ”Understanding Masculinities” (At forstå maskuliniteter) – en rapport om mænd og ligestilling i Mellemøsten, der er udarbejdet af FN’s organisation for ligestilling, UN Women, og Promundo, en organisation, der arbejder på at fremme ligestilling gennem mænd og drenge.

Den kontante ærlighed og den åbenhed, som mændene viste i undersøgelsen, overraskede Shereen El Feki, britisk-egyptisk journalist og forfatter, som har været med til at skrive rapporten.

”I lighed med en række andre steder i verden har mænd i Mellemøsten og Nordafrika sjældent mulighed for at tale helt åbenhjertigt, og det var hjerteskærende at høre om deres kampe, fordi det forventes at dem, at de er hårdføre,” siger hun.

Rapporten er den første af sin slags i Mellemøsten og Nordafrika og viser, at både familiestrukturer og eksterne faktorer som ustabilitet, uro og arbejdsløshed er afgørende elementer for, hvorfor det står så skidt til med ligestillingen i regionen. Ifølge rapporten er landene præget af familiestrukturer, hvor mandens rolle som forsørger og partiark er stærk. Derfor er det netop faderrollen, som er afgørende for ligestilling, forklarer Shereen El Feki:

”En involveret far giver involverede sønner. Det samme kunne vi se med mænd, der havde oplevet deres forældre tage beslutninger sammen; De gjorde det samme i deres eget ægteskab. Det mindretal af mænd, der faktisk gør rent, laver mad og passer børn derhjemme, er dem, der har set deres far gøre det.”

Men det samme mønster gør sig gældende hos fædre, der har brugt vold i opdragelsen. Her hjælper det sjældent, at kvinden siger fra over for vold eller seksuelle tilnærmelser, for det ændrer ikke adfærden, siger Shereen El Feki.

”Har man har oplevet at blive slået af sine forældre, har man en tendens til at videreføre det til sin hustru og børn. Mænds oplevelser af vold i hjemmet og i skolen er derfor meget vigtig at få ændret,” siger hun.

Undersøgelsen viser også, at mange kvinder heller ikke ser ligestilling som en del af deres kultur. Shereen El Feki mener, man til dels kan finde årsagen i den ”patriarkalske forhandling”:

”Vi kan se, at der er en tendens til, at ældre kvinder holder fast i de traditionelle kønsroller. Det er ikke, fordi de er undertrykte og ikke tør sige andet, men fordi de selv får noget ud af det. Det kan være moderen til en søn, der ønsker, at han skal bibeholde den stærke position i sit ægteskab, fordi det på sigt sætter hende i en stærk position over for svigerdatteren, og hun derved stiger i hierarkiet.”

Rapporten er ikke kun dyster læsning, for den viser også, at de unge kvinder ikke holder fast i de traditionelle kønsroller, og at ligestillingen også nogle steder rykker sig.

”Der har været store fremskridt i forhold til ligestillingen på uddannelsesområdet. I de yngre generationer får flere og flere piger en uddannelse,” siger hun og tilføjer:

”Så mangler vi bare, at de kommer på arbejdsmarkedet.”

Mens drengene er lige så konservative som deres fædre og bedstefædre, forholder det sig omvendt for pigerne. De er ikke som deres mødre og bedstemødre.

”Vi har en kløft mellem de unge kvinder, som bevæger sig fremad, og de unge mænd, der ønsker stilstand og det, der er værre,” siger Shereen El Feki.

Undersøgelsen åbner op for, at man kan arbejde videre med resultaterne, så både de unge mænd og kvinder i regionen i højere grad selv kan definere, hvordan deres liv skal leves. Mange steder i landene er man begyndt at indrette lovgivningen, så mænd og kvinder har de samme rettigheder.

”Lovgivning er vigtig, men det er ikke fyldestgørende. En lov er kun så god som den tiltro, befolkningen giver den, og at få folk til at respektere den, er en rigtig svær proces,” siger hun.

Ifølge Shereen El Feki er det en demokratisk ret at nedbryde de traditionelle kønsroller og lade folk være, hvem de har lyst til at være:

”Det er frihed at vælge, hvordan man vil være mand eller kvinde. Sådan er det ikke i den arabiske verden lige nu, og det kommer til at tage lang tid, før det er sådan.”

Netop tidsperspektivet er vigtigt at holde sig for øje, når man kender regionen, mener hun.

”Nogle taler om en seksuel revolution, men se, hvordan det gik med den politiske revolution (det arabiske oprør, red.). I stedet bør man tale om seksuel evolution. Man er nødt til at tage sig tid til at skabe en substantiel og vedvarende forandring,” mener Shereen El Feki.