Paven underskriver erklæring: Par af samme køn kan velsignes

Præster kan beslutte at velsigne homoseksuelle par. Der kommer ikke et etableret ritual, siger Vatikanet.

Den tyske præst Wolfgang Rothe velsigner et lesbisk par ved en ceremoni i München i maj 2021. Mandag har pave Frans i en meddelelse tilladt præster at velsigne homoseksuelle par. (Arkivfoto)
Den tyske præst Wolfgang Rothe velsigner et lesbisk par ved en ceremoni i München i maj 2021. Mandag har pave Frans i en meddelelse tilladt præster at velsigne homoseksuelle par. (Arkivfoto). Foto: Felix Hoerhager/Ritzau Scanpix.

(Opdateret klokken 18.41 den 18. december)

Pave Frans åbner op for, at den katolske kirke kan velsigne homoseksuelle par.

Det meddeler Vatikanet mandag, skriver nyhedsbureauerne Reuters og AFP.

“Det er nyt, at han eksplicit siger, at homoseksuelle par kan bede om en velsignelse. Når man så går ned i materien, er der dog en masse men’er,” siger Jakob Egeris Thorsen, der er lektor i teologi ved Aarhus Universitet og selv katolik.

Der er dog flere forbehold. Vatikanet understreger, at der ikke er tale om et vielsesritual eller anden form for etableret katolsk ritual.

Velsignelsen må heller ikke gives i sammenhænge, der forbindes med bryllupper, fremgår det af meddelelsen.

"Denne velsignelse bør aldrig gives i overensstemmelse med ceremonierne ved et registreret partnerskab og end ikke i forbindelse med dem," meddeler Vatikanet ifølge AFP.

Præster må beslutte i hvert enkelt tilfælde, om de vil give en velsignelse. Den skal ses som et tegn på, at Gud byder alle velkomne, lyder det i meddelelsen.

Præsterne "bør ikke forhindre eller forbyde kirkens nærhed til folk i enhver situation, hvor de måtte søge Guds hjælp gennem en simpel velsignelse", meddeler Vatikanet.

“Det vil sige, at det ikke må ske inden for rammen af en gudstjeneste. Det står klart i erklæringen, at det skal foregå ad hoc og på baggrund af en pastoral vurdering af, hvad disse mennesker har brug for. Og så er det en velsignelse af menneskene og ikke af deres forhold. På den måde er der intet, der er forandret. For alle mennesker har altid kunnet bede om at blive velsignet uden for en gudstjeneste. Og så alligevel,” siger Jakob Egeris Thorsen og fortsætter: 

“Det er det stærke signal, man skal hæfte sig ved. Det er signal om, at kirken ønsker at møde alle mennesker, hvor de er, og det er et signal om, at kirkens syn på homoseksualitet gradvist er ved at forandre sig. Det handler om at bane vejen for nogle forandringer længere ude i fremtiden,” siger Jakob Egeris Thorsen, der mener, at holdningen blandt mange par af samme køn indtil nu nok har været, at man ikke bad om en velsignelse. 

“Men det her er et signal om, at de gerne må bede om det.”

Ifølge Jakob Egeris Thorsen er pavens stillingtagen i spørgsmålet et “forsøg på at skabe en balancegang mellem kirkens officielle lære og den pastorale virkelighed”.

“Der er rigtig mange, der ikke vil tage vel imod dette, fordi de mener, at det trods alle forbeholdene vil tolkes som en åbning for at velsigne noget som ud fra traditionelt katolsk perspektiv er syndigt og forkert. Men her er det vigtigt at slå fast, at den almindelige katolske opinion både i Europa, USA og Latinamerika har ændret sig, så flertallet af katolikker helt åbenlyst ikke længere anser det for at være en objektiv synd, selvom kirkens lære stadig siger det,” siger Jakob Egeris Thorsen.

Ifølge Vatican News udforsker erklæringen, som paven har underskrevet, forskellen på rituelle og liturgiske velsignelser på den ene side og spontane velsignelser på den anden. Det er i den sidste kategori, at de nye velsignelser hører til.

Jakob Egeris Thorsen kalder erklæringen for en officialisering af pavens tidligere udtalelser, for den katolske kirkes overhoved åbnede i efteråret for, at par af samme køn kan modtage en velsignelse i den katolske kirke.

Det gjorde han i et skriftligt svar, som han sendte til fem konservative kardinaler, der som optakt til efterårets synode havde sendt paven en række spørgsmål. Et af dem handlede om, hvorvidt "den udbredte praksis med at velsigne ægteskaber mellem personer af samme køn er i overensstemmelse med Åbenbaringen". 

Og til det svarede paven, at "pastoral næstekærlighed" kræver tålmodighed og forståelse, og at præster ikke skal være dommere, "der kun benægter, afviser og udelukker".

Han fortsatte dengang: 

"Af denne grund må den pastorale omhu på passende vis se på, om der er former for velsignelse, som efter anmodning fra en eller flere personer ikke er udtryk for en fejlagtig opfattelse af ægteskab. For når der anmodes om en velsignelse, udtrykker det en anmodning om hjælp fra Gud, en bøn om at kunne leve bedre, en tillid til en far, der kan hjælpe os til at leve bedre.”

Fra de mere liberale dele af den katolske kirke kommer der positive reaktioner. Ikke mindst fra de tyske biskopper, hvoraf mange længe har ønsket dette skridt. I en erklæring lyder det fra Georg Bätzing, der er formand for den tyske bispekonference:

"Dette dokument hilser jeg i den grad velkomment, og jeg er taknemmelig for det pastorale perspektiv, som findes i det," siger lederen af de tyske biskoppers organisation. Flere katolske præster har i Tyskland de senere år udført velsignelser af homoseksuelle uden at have fået lov til det.

Den amerikanske præst James Martin, der er et kendt ansigt på den katolske kirkes venstrefløj i USA, glæder sig på Twitter: 

"Vatikanets nye erklæring "Fiducia supplicans" er et stort skridt fremad i kirkens tjeneste for LGBTQ-personer og anerkender det dybe ønske om Guds tilstedeværelse i kærlighedsforhold hos mange katolske par af samme køn. Det er også et markant skifte væk fra den konklusion, at "Gud ikke vil eller kan velsigne synd", som kunne høres for bare to år siden," siger jesuitterpræsten.

Kristeligt Dagblad har kontaktet en række danske katolske præster for at få en kommentar til den nye erklæring, herunder katolsk biskop i Danmark Czeslaw Kozon, men det er ikke lykkedes at få en kommentar.