Paven fordømmer atomvåben under besøg i Nagasaki

Atomvåben bør forbydes, siger pave Frans i en tale i Nagasaki i Japan, der blev ramt af en atombombe i 1945.

Mange japanere trodsede regnen for at høre pave Frans tale i Nagasaki, som stadig er mærket af traumerne, efter at byen blev ramt af en amerikansk atombombe under Anden Verdenskrig.
Mange japanere trodsede regnen for at høre pave Frans tale i Nagasaki, som stadig er mærket af traumerne, efter at byen blev ramt af en amerikansk atombombe under Anden Verdenskrig. Foto: Vincenzo Pinto/Ritzau Scanpix.

Pave Frans fordømmer besiddelsen af atomvåben under besøg i Nagasaki i Japan.

Paven besøgte natten til søndag dansk tid Nagasaki, som er den ene af de to byer nogensinde i verdenshistorien, der er blevet ramt af et atomangreb.

Her opfordrede han til afskaffelsen af alle atomvåben og kaldte det at besidde atomvåben for perverst og uforsvarligt.

- Besiddelsen af atomvåben og andre masseødelæggelsesvåben er ikke svaret, sagde paven under en tale i Atomic Bomb Hypocenter Park.

Det var her en amerikansk atombombe ramte den 9. august 1945 og øjeblikkeligt dræbte 27.000 mennesker.

- Vores verden er præget af en pervers todeling, som forsøger at forsvare og sikre stabilitet og fred gennem en falsk følelse af tryghed, som opretholdes af frygt og mistillid, sagde paven i sin tale.

- Fred og international stabilitet er ikke foreneligt med forsøgene på at opbygge verden gennem frygt for gensidig ødelæggelse eller truslen om total udslettelse.

Pave Frans er blot den anden pave i verdenshistorien, der besøger Japan. Og han er den første pave, der besøger landet i 38 år.

Nagasaki "gør os meget opmærksom på den smerte og rædsel, som vi mennesker er i stand til at påføre hinanden", sagde pave Frans under besøget.

Nagasaki var den anden by, der blev ramt af en atombombe under Anden Verdenskrig.

Senere søndag vil paven besøge Hiroshima, som er den første by, der blev ramt. Her blev omkring 78.000 mennesker øjeblikkeligt dræbt.

Efterfølgende har omkring 400.000 mennesker mistet livet på grund af radioaktiv stråling og andre skader som følge af de to bomber, som USA sendte mod Japan under Anden Verdenskrig.

Ifølge Den Store Danske er under en procent af den japanske befolkning kristne.

Det var jesuitterne, der bragte kristendommen til Japan i 1549. Religionen har dog været forbudt i Japan mellem 1614 og 1873.

/ritzau/Reuters