Paven gav rygstød til kirkelig forbrødring

Kirker må stå sammen om at forkynde det kristne budskab, sagde pave Frans til Kirkernes Verdensråd i går

Paven kom ikke med nogle løfter om et kommende katolsk medlemskab af verdensrådet, men understregede nødvendigheden for kristne af at søge enhed.
Paven kom ikke med nogle løfter om et kommende katolsk medlemskab af verdensrådet, men understregede nødvendigheden for kristne af at søge enhed. Foto: Alessandra Tarantino/AP/Ritzau Scanpix.

Der var skruet højt op for den symbolmættede retorik om kirkelig forbrødring allerede forud for, at den katolske pave Frans i går landede i Genève for at besøge Kirkernes Verdensråd. Paven havde selv præsenteret rejsen som en ”økumenisk pilgrimstur”, ligesom Kirkernes Verdensråd betegnede det som en ”hjørnesten” i det mellemkirkelige arbejde.

Og de store ord om at nedbryde kirkeskel fik yderligere styrke, da paven først var landet i den schweiziske by.

”Jeg har ønsket at komme her som en pilgrim på jagt efter enhed og fred. Jeg takker Gud, fordi jeg har fundet jer, brødre og søstre, der også er på den samme rejse,” sagde pave Frans i en af sine tre taler og prædikener under besøget.

Kirkernes Verdensråd er en af de største aktører i verden, der arbejder for større enhed og forståelse blandt de mange kirkeretninger. Men arbejdet har altid været hæmmet af, at den katolske kirke og dermed en meget stor del af verdens kristne aldrig har været medlem. Det hænger blandt andet sammen med, at verdensrådet og den katolske kirke har forskellige syn på, hvad kirkelig enhed egentlig vil sige, og hvilke praktiske konsekvenser en større enhed skal have.

Blandt andet derfor har det vakt opsigt, at pave Frans takkede ja til at tale i Genève i går, hvor verdensrådets 70-årsjubilæum samtidig blev fejret. Det er blot tredje gang, at den katolske kirkes overhoved deltager i et møde i Kirkernes Verdensråd.

Paven kom dog ikke med nogle løfter om et kommende katolsk medlemskab af verdensrådet, men understregede nødvendigheden for kristne af at søge enhed.

”For hvordan kan kristne forkynde evangeliet, hvis de er splittede indbyrdes?”, spurgte han.

Samtidig udtrykte han bekymring for, at fokus i det tværkirkelige arbejde er blevet forskubbet med årene, så det i dag mere handler om hjælpearbejde end om missionsarbejde.

”Tillad mig at udtrykke en bekymring. Den udspringer af det indtryk, at mission og økumeni ikke længere er så eksklusivt forbundet, som de har været tidligere,” sagde han og understregede, at kirkerne ikke må forsømme deres missionsforpligtelse:

”At forkynde evangeliet helt til verdens ende er en del af dét at være kristen.”

Siden paven i 2016 besøgte Lund i Sverige for at deltage i Det Lutherske Verdensforbunds markering af 500-året for Reformationen, har flere talt om, at verdens kirker befinder sig i et økumenisk forår.

Og pavens tale i Genève i går var en yderligere bekræftelse på, at det mellemkirkelige arbejde står stærkt for tiden, forstod man på Kirkernes Verdensråds general- sekretær Olav Fykse Tveit.

”Der er nu et momentum under opbygning med en større og dybere forståelse af vores enhed i Jesus Kristus,” sagde han i en tale i går.

Paven afsluttede sit besøg i Genève med en kæmpe gudstjeneste, hvor anslået 40.000 mennesker deltog.