Prøv avisen
Billedserie

Paven besøger Auschwitz for at hylde ofre

Pave Frans går gennem den karakteristiske port til udryddelseslejren Auschwitz

Pave Frans mødtes fredag med overlevende fra nazisternes udryddelseslejr Auschwitz under sit besøg i Polen

Pave Frans trådte alene frem og gik med bøjet hoved og langsomme skridt gennem lågen med det berygtede "Arbeit Macht Frei"-skilt, da han fredag besøgte den tidligere nazistiske udryddelseslejr Auschwitz-Birkenau.

På en bænk tæt ved indgangen satte han sig på en bænk og bad en bøn for de 1,5 millioner mennesker, som blev gasset ihjel i lejren under Anden Verdenskrig.

Størstedelen af de dræbte var jøder, men også romaer, homoseksuelle og kommunister var blandt de mange dødsofre.

Paven brugte desuden tid på at mødes med omkring 12 overlevende fra Auschwitz, som han lyttede til og udvekslede gaver med.

En af de overlevende gav paven et billede af ham selv omgivet af andre fanger i en køjeseng i lejren, og bad paven signere billedet.

Pave Frans kyssede hver af de overlevende, heriblandt Helena Dunicz Niwinska på 101 år, som spillede violin i det orkester, der fandtes i den nazistiske koncentrationslejr.

En anden af de indsatte fra dengang, som paven mødtes med fredag, fortalte nyhedsbureauet AFP, at han tydeligt husker den dag for mere end 70 år siden, da han ankom til lejren.

"Lige efter jeg var ankommet, så jeg ind gennem en dør, hvor nøgne lig var stablet som brænde i omkring en meters højde," fortæller den 99-årige Alojzy Fros.

"Det vil jeg aldrig glemme."

Paven kom ikke med nogen udtalelse under sit besøg i Auschwitz-Birkenau og havde på forhånd sagt, at en stille bøn og et møde med overlevende fra dødslejren ville være den bedste måde at hylde de mange dødsofre.

"Herre, hav nåde med vort folk. Herre, tilgiv al den ondskab," skrev pave Frans på sit modersmål, spansk, i en gæstebog i Auschwitz-lejren.

Paven beder i den celle, hvor præsten Maximilian Kolbe opholdt sig i Auschwitz.
Pave Frans ved "Dødens Mur" i Auschwitz, hvor nazister skød og dræbte fanger.
Paven i en stille stund foran nogle barakker i Auschwitz.