Paven lovpriser Obama

Pave Frans vægter kampen for miljøet under USA-besøg

Pave Frans ankom til Det Hvide Hus i en Fiat 500X. -
Pave Frans ankom til Det Hvide Hus i en Fiat 500X. - . Foto: Olivier Douliery/Scanpix.

Pave Frans og Barack Obama gjorde fælles front mod de menneskeskabte klimaforandringer og den globale fattigdom, da den amerikanske præsident i går med militærorkester og stor fanfare modtog det katolske overhoved i Det Hvide Hus.

Inden et privat møde mellem vært og gæst bragte paven, der ankom til den amerikanske præsidentbolig i en Fiat 500X, i en kort tale et af de mest omstridte emner i Washington - den globale opvarmning - på banen. Det katolske overhoved lovpriste blandt andet Obama for hans tiltag for at nedbringe luftforureningen og fremførte, at det ikke er for sent at redde kloden fra ødelæggelse.

”Vi lever i et afgørende historisk øjeblik, hvad angår omsorgen for vort fælles hjem,” sagde pave Frans.

Til gengæld holdt paven sig fra at drøfte homoseksuelle ægteskaber, kvinders abortret, kapitalismens umådeholdenhed og andre moralske emner, der skiller de to ledere.

I sin velkomsttale hyldede præsident Obama paven for ”at vække vores samvittighed” ved at fokusere på verdens fattige og takkede ham for hans ”uvurderlige støtte” til at sikre en normalisering af forholdet mellem USA og Cuba. Pave Frans, der ankom til USA fra et besøg i Cuba, spillede en central rolle i de hemmelige forhandlinger, der tidligere i år førte til en historisk opblødning mellem supermagten og den kommunistiske østat efter et halvt århundredes fjendskab.

Pavebesøget kan hjælpe præsident Obama, hvis forsøg på at nedbringe udledningen af drivhusgasser møder kraftig indenrigspolitisk modstand, med at fremme især hans miljøpolitiske dagsorden. Konservative republikanere håber til gengæld, at paven vil hjælpe med at befæste deres værdipolitiske prioriteringer ved blandt andet styrke deres kampagne for en strammere abortlovgivning.

Enhver, der forsøger at bruge pave Frans' besøg til egen vinding, vil imidlertid blive skuffet, siger John Carr, direktør for The Initiative on Catholic Social Thought and Public Life (Initiativet for katolsk social tænkning og offentligt liv) på Georgetown University.

”Det gælder både for højrefløjen og for venstrefløjen, inde i kirken og uden for kirken, fordi altimens han er konsistent i sit forsvar for menneskelivet og den menneskelige værdighed, så gælder det samme ikke for os,” siger han til avisen The Wall Street Journal.

Pave Frans er den tredje pave til at besøge Det Hvide Hus, og i dag bliver han den første pave nogensinde til at tale direkte til Kongressen i Washington.