Paven opfordrer til handling på flygtningeområdet

Pave Frans talte om flygtninge og fattigdom i sin historiske tale til USA's kongres, men hentydede også til sin modstand mod abort

Pave Frans blev i går den første pave til at tale direkte til de folkevalgte politikere i USA's kongres.
Pave Frans blev i går den første pave til at tale direkte til de folkevalgte politikere i USA's kongres. Foto: Win McNamee/AFP/Scanpix.

Pave Frans opfordrede i går USA's kongres til at skride til handling og arbejde for at læge ”de åbne sår”, som den fælles planet lider af som følge af vold, had, fattigdom og forurening.

I sin timelange historiske tale hyldede det katolske overhoved sit værtsland, men bad det samtidig om ikke at lade sig styre af mammon på bekostning af menneskeheden. Det var første gang, at en pave talte direkte til USA's folkevalgte i kongresbygningen i Washington, og pave Frans benyttede lejligheden til at advokere for progressive mærkesager som bekæmpelsen af menneskelig armod, klimaforandringer, våbenhandel og dødsstraffen.

Flygtningestrømmene fra Mellemøsten og Nordafrika til Vesten fik også et par ord med på vejen, da paven til stort bifald i salen opfordrede Kongressen til at ”gøre mod andre, som I ønsker, at andre skal gøre mod jer”.

”Vi må ikke blive overvældet af deres antal, men snarere betragte dem som mennesker, se deres ansigter og lytte til deres historier og forsøge at reagere så godt, vi kan. At reagere på en måde, som altid er human, retfærdig og broderlig. Vi er nødt til at undgå en almen fristelse nu om stunder: at bortkaste det besværlige,” sagde han.

Pave Frans berørte også emner, som ligger USA's kristne højrefløj på sinde i en tid, hvor Højesterets kontroversielle lovliggørelse af homoseksuelle ægteskaber skaber store konflikter mellem progressive og konservative amerikanere. Han forsvarede religionsfriheden og den traditionelle familie og hentydede til kirkens fordømmelse af abort, da han slog fast, at livet skal beskyttes ”på ethvert udviklingstrin”.

”Jeg kan ikke skjule min bekymring for familien, som er truet, måske som aldrig før, indefra og udefra. Der bliver sat spørgsmålstegn ved iboende relationer såvel som selve grundlaget for ægteskabet og familien. Jeg kan kun gentage vigtigheden af og frem for alt skønheden ved familielivet,” sagde han.

Pavens tale finder sted på et tidspunkt, hvor Kongressen er præget af dyb ideologisk og partipolitisk splid, og det er endnu uklart, om hans moralske formaninger får vedvarende indflydelse på de folkevalgte og deres prioriteringer. Umiddelbart efter talen høstede paven ros fra både højre- og venstrefløjen.

”Glædes og bevæges af pavens opfordring til at løse stridigheder igennem diplomati, til at gå i lag med klima-forandringer og tage os af verdens sårbare,” skriver udenrigsminister John Kerry, der er katolik, på Twitter.

Republikanerne lagde til gengæld vægt på pavens ord om familien.

”Et fyrtårn for retfærdighed og værdighed, paven har været en standhaftig stemme for livets, ægteskabets og religionsfrihedens dyder,” skriver senator og præsidentkandidat Ted Cruz på Twitter.

Efter talen i går spiste paven frokost i Washington med 300 mennesker, der tager del i en katolsk velgørenhedsgruppes ugentlige frokostuddeling til hjemløse, psykisk syge, kvindelige voldsofre og immigranter. Derpå skulle han efter planen flyve til New York og afslutte sin dag med en messe i Sankt Patrick's katedralen på Manhattan. I dag taler han blandt andet til FN's generalforsamling, og i morgen rejser han videre til Philadelphia.