Prøv avisen

Paven rydder op i Vatikanets top

Zankas afløser klar til at løfte arven. Den 24-årige islænding Ragnar Sigurdsson præsenteres som ny spiller i FC København på et pressemøde mandag d. 30 maj 2011 i Parken. Foto: Hoang Dinh NamAFP

Den 58-årige italienske biskop og diplomat Pietro Parolin er udnævnt til ny statssekretær i stedet for den ofte udskældte kardinal Tarcisio Bertone

Pave Frans tog her i weekenden det hidtil vigtigste skridt i sine bestræbelser på at reformere Vatikanets statsapparat. Han udnævnte den 58-årige italienske biskop og diplomat Pietro Parolin til ny statssekretær i stedet for kardinal Tarcisio Bertone. Parolin har været ambassadør i flere lande og repræsenteret Vatikanet ved store internationale konferencer og forhandlinger i 20 år.

En udskiftning var ventet, og ifølge en del af de kardinaler, der støttede Jorge Mario Bergoglio på konklavet i marts, var det på høje tid. Ærkebiskoppen i New York, kardinal Timothy Dolan sagde tidligere på sommeren, at man ønskede en leder med evne til at administrere og lede og indtil nu har det ikke vist sig.

LÆS OGSÅ:Katolsk kirke trodser mafiaen

Udtalelsen blev set som en hentydning til, at paven stadig ikke havde afsat kardinal Bertone, der har været kraftigt kritiseret. De italienske medier har den seneste måned rapporteret, at Bertone var på vej ud. Mens pave Frans selv har arbejdet hen over hele sommeren, tog Bertone til Alperne på ferie, men blev kaldt tilbage til Rom af paven ifølge flere aviser til en alvorlig samtale.

Kardinal Bertone har stået i spidsen for kurien, den pavelige centraladministration, siden 2006 i en tid, hvor Vatikanstaten er blevet ramt af en række skandaler, især den såkaldte Vatileaks, hvor pave Benedikt XVIs butler stjal fortrolige papirer og gav dem videre til en italiensk journalist. Der har også været afsløringer af den såkaldte homoseksuelle lobby, hvor præster i Vatikanet har frekventeret natklubber og haft forhold til unge mænd. En præst, der arbejdede i den økonomiske afdeling, er blevet fængslet, mistænkt for at forsøge at hvidvaske penge og smugle millioner af euro ind fra Schweiz endnu et eksempel på, at det stadig ikke er lykkedes at få ryddet op i Vatikanets finansielle afdelinger og bank, IOR, hvilket var en opgave, som Bertone som statssekretær også har haft øverste ansvar for.

Den nye statssekretær, Pietro Parolin, der tiltræder til oktober, er en af Vatikanets øverste diplomater. De seneste fire år har han været nuncio, en højtplaceret diplomat for den katolske kirke, i Venezuela. Han har også haft poster i Rom og kender kurien, især fra årene som viceudenrigsminister, men er ifølge italienske vatikanister langt fra det net af intriger og lobbyvirksomhed, der har plaget Vatikanet. Ifølge avisen La Stampa har Parolin i et interview sagt, at pave Frans har bragt frisk luft med sig:

Dét, der har slået mig, er, hvordan det har ændret opfattelsen af kirken. Fra en kirke under belejring med tusinder problemer, en kirke, der virkede en smule syg, har vi fået en åben kirke og ser med stor optimisme på fremtiden.

De italienske medier skriver i dag, at Parolins arbejdsfelt bliver et andet og mindre end Bertones var under pave Benedikt. Den udadvendte og åbne pave Frans har ikke brug for en talsmand og har i de seneste måneder nedsat adskillige kommissioner og råd, der vejleder ham om reformen af kurien og de finansielle institutioner, og han har foretaget adskillige udskiftninger på en lang række centrale poster. Parolin skal selvfølgelig overse reformarbejdet, men primært være pavens mand på den store internationale scene.

Andre læser lige nu