Pavens talsmand er Årets kommunikatør

Federico Lombardi får pressepris for sin håndtering af Vatikanets mange kriser

Federico Lombardi har været leder af Vatikanets presse-tjeneste siden 2006. –
Federico Lombardi har været leder af Vatikanets presse-tjeneste siden 2006. –. Foto: Gabriel BouysAFP.

Lederen af Vatikanets pressetjeneste, Federico Lombardi, har håndteret ikke så få kriser i det seneste år. Og det har han gjort godt. Så godt, at han er blevet udnævnt til årets bedste kommunikatør af det tyske forsikringsselskab Allianz, som hvert år uddeler en pris for god kommunikation.

Fader Lombardi er et eksempel på rationel klarsynethed. Han møder kompleksiteten med ironi, aldrig med overfladiskhed. Han er underdrivelsens mester og dæmper spændingerne med sin ligefremme evne til at lytte, men også med fasthed og kompetence, hedder det i Allinaz begrundelse for tildelingen.

LÆS OGSÅ: Danskerne og paven: Kristendommen som tilskuersport

Hvortil Lombardi svarede nærmest som en bekræftelse på karakteristikken:

Jeg takker for prisen og føler, at mine intentioner er blevet værdsat, men resultaterne overvurderet.

Men hvis nogen kommunikationsleder har været i frontlinjen i de seneste år, er det Federico Lombardi. Som pavens talsmand er det ham, og sjældent paven selv, der besvarer pressens nærgående spørgsmål. Og dem har der været masser af og rig anledning til at stille. Det var Lombardi, der skulle vise, at Vatikanet tog beskyldningerne om pædofile præsters overgreb alvorligt, og sidste år var han en af initiativtagerne til det første symposium nogen sinde om pædofili blandt katolske præster.

Derefter red han stormen af omkring den såkaldte Vatileaks-affære om lækage af fortrolige dokumenter til italiensk presse og beskyldninger om korruption og dårlig administration i pavekurien, der kulminerede med anholdelsen af pavens butler.

Og næppe havde dønningerne lagt sig, før pave Benedikt XVI trådte tilbage efterfulgt af rygterne om et homoseksuelt netværk i Vatikanet.

LÆS OGSÅ: Forbløffende kold modtagelse af paven i Danmark

Mit princip har altid været ikke at lyve, sagde Federico Lombardi, da han fejrede sin 70-års fødselsdag sidste år. Og det håndhævede han for eksempel i forbindelse med rygterne om et homoseksuelt netværk i Vatikanet, der skulle have været årsagen til pave Benedikts tilbagetræden.

Oplysningerne vil hverken blive dementeret eller afkræftet, sagde Vatikanets pressechef.

International presse strømmede til Vatikanet, og hver dag briefede Federico Lombardi journalister fra hele verden, kulminerende med 10.000 ved pressemødet efter konklavet og valget af pave Frans. Lombardi blev kendt for at svare åbent på spørgsmålene, men også med ironi og humor.

Hvad pave Benedikt vil foretage sig på aftenen for sin tilbagetræden? Jeg går ud fra, han vil spise aftensmad, kunne hans lakoniske svar lyde.

Lombardi burde kanoniseres, skrev det franske katolske dagblad La Croix korrespondent begejstret under pavevalget.

Federico Lombardi tilhører jesuiterordenen og har universitetsgrader i både matematik, filosofi og teologi. Han er født i Norditalien og blev medarbejder ved jesuitternes tidsskrift, La Civilta Cattica, i 1972 og redaktør for bladet i 1977. I 1991 blev han programdirektør og siden generaldirektør for Radio Vatikanet og derefter også for Vatikanets tv-tjeneste. I 2006 blev han af pave Benedikt udnævnt til leder af Vatikanets pressetjeneste.