Prøv avisen

Pelosi er tilbage som formand for Repræsentanternes Hus

Nancy Pelosi (i rød kjole) under afstemningen i Repræsentanternes Hus. Torsdag er første arbejdsdag for de nyvalgte eller genvalgte politikere i Kongressen. Mange har taget familiemedlemmer eller venner med for at fejre indsættelsen. Foto: Jonathan Ernst/Reuters

Nancy Pelosi er en af de få politikere i USA's historie, der er valgt for anden gang til magtfuld toppost.

Demokraten Nancy Pelosi er torsdag valgt som ny formand for Repræsentanternes Hus i Washington.

Hun siger i sin tale efter valget, at Demokraterne allerede på første arbejdsdag i Repræsentanternes Hus vil fremsætte et forslag, der skal løsne op for den nedlukning, der i to uger har lammet dele af statsapparatet.

Det er imidlertid usikkert, om det vil komme videre i Kongressens andet kammer, Senatet. Her har Republikanerne flertallet.

Det er også usikkert, om præsident Donald Trump i givet fald vil underskrive et lovforslag, der ikke indeholder fem milliarder dollar til den mur, han vil bygge langs grænsen til Mexico.

Pelosi lover i sin tale at række ud, men siger også, at hun "ikke gør sig nogen illusioner om", at det altid vil være nemt at samarbejde.

Det var på forhånd ventet, at Pelosi ville blive valgt til den magtfulde formandspost, efter at Demokraterne vandt 40 af Republikanernes pladser i kammeret ved midtvejsvalget i november.

Det er ifølge nyhedsbureauet AP den største fremgang, partiet har oplevet i over 40 år.

Demokraterne sidder i dag på 235 pladser i Repræsentanternes Hus, hvor Republikanerne mistede flertallet ved midtvejsvalget i november og nu har 199 pladser.

Republikanerne havde opstillet Kevin McCarthy som formandskandidat. Hun fik 192 stemmer mod 220 til Pelosi.

Pelosi er den eneste kvinde, der har siddet på posten som formand for Repræsentanternes Hus.

- Jeg er særligt stolt over at blive den kvindelige leder netop i år, der er 100-året for kvinders ret til at stemme, siger hun i sin tale efter afstemningen.

Pelosi sad på formandsposten fra januar 2007 til januar 2011 og har siden da været leder af det demokratiske mindretal.

Nu er hun også en af de ganske få politikere i USA's historie, der får endnu en embedsperiode på den vigtige post.

Pelosi er valgt til formandsposten for en toårig periode. Den 78-årige toppolitiker har dog på forhånd givet løfte om, at hun ikke vil sidde på posten længere end fire år.

Blandt nogle demokrater har der været udtrykt ønske om fornyelse på posten.

Pelosi var i sine første år en stærk oppositionsleder over for republikaneren George W. Bush i de to sidste år af hans præsidenttid.

Ud over at forsøge at lægge en dæmper på den nuværende præsident, Donald Trump, skal Nancy Pelosi holde fast i tømmerne i sit eget parti, hvor der ikke er enighed om, hvor hård en konfrontationskurs demokraterne skal anlægge over for Trump.

/ritzau/