Prøv avisen
Portræt

Pelosi vil bruge magt og moral til at tøjle Trump

Den 78-årige Nancy Pelosi har nu for anden gang overtaget formandshammeren i Repræsentanternes Hus, hvilket gør hende til USA’s tredjemest magtfulde politiker efter præsidenten og vicepræsidenten. – Foto: Carolyn Kaster/AP/Ritzau Scanpix

Det 78-årige feministiske ikon og republikanske hadeobjekt Nancy Pelosi har slået sin position som USA’s mest magtfulde kvinde fast

USA’s præsident, Donald Trump, bør ikke undervurdere Nancy Pelosis forhandlingsevner. Det advarede hendes datter, filminstruktøren Alexandra Pelosi, om i et interview med CNN i denne uge.

”Hun vil skære dit hoved af, og du vil ikke engang opdage, at du bløder,” sagde hun om moderen.

78-årige Nancy Pelosi, der torsdag aften dansk tid blev valgt til formand for Repræsentanternes Hus, er da også allerede en skarp torn i øjet på Trump. Hun leder Demokraternes forhandlinger med præsidenten over den igangværende lukning af dele af USA’s statsapparat, og hun agter tydeligvis ikke at bøje sig for Trumps krav om, at en ny finanslov inkluderer midler til hans lovede mur langs grænsen til Mexico. Det nye demokratiske flertal i Repræsentanternes Hus har allerede trodset præsidentens advarsler om et veto og vedtaget et budgetforslag, der skal afslutte nedlukningen, men som ikke inkluderer penge til grænsemuren.

”Vi kommer ikke til at bygge en mur. Sådan en mur har intet med politik at gøre. En mur er udtryk for manglende moral. Det er ikke sådan, vi er som nation,” sagde Nancy Pelosi efter at være taget i ed sent torsdag.

Budgetforslaget vil efter alt at dømme støde på grund i Senatet, hvor Republikanerne har flertal, men Demokraternes trodsige markering er et varsel til Det Hvide Hus om, hvad der er i vente.

Som nyvalgt kongresleder står Nancy Pelosi ikke alene i spidsen for Det Demokratiske Parti og modstandsbevægelsen mod Donald Trump. Hun er også USA’s tredje mest magtfulde politiker efter præsidenten og vicepræsidenten. Hun skal nu styre samarbejdet med Republikanerne og Trump, og det bliver i høj grad op til hende, hvordan Demokraterne vælger at håndtere udfaldet af den igangværende efterforskning af et muligt ulovligt samarbejde mellem Trumps kampagnestab og Rusland under præsidentvalget i 2016. Hun har gjort det klart, at hun er forbeholden over for at indlede en rigsretssag mod præsidenten, som efter al sandsynlighed alligevel vil blive nedstemt i Senatet.

Nancy Pelosis comeback som kongresleder er en bemærkelsesværdig fortælling om politisk overlevelse. I 2007 blev hun den første kvindelige kongresleder i USA’s historie, men mistede jobbet efter at Republikanerne ved midtvejsvalget i 2010 vandt flertal i Repræsentanternes Hus.

Utallige kommentatorer har siden da afskrevet hende, og hun har i løbet af de seneste otte år fået en rolle som Republikanernes yndlingshadeobjekt og en af USA’s mest upopulære politikere. Hun er også en omstridt figur i sit eget parti, hvor nogle mener, at hun bør træde til side og lade yngre kræfter komme til. Men den strategisk snu Pelosi blev efter midtvejsvalget i november alligevel genvalgt som Demokraternes leder i Repræsentanternes Hus uden modkandidat.

Nancy Pelosi, der takket være sin succes i Washing-tons traditionelt patriarkalske kultur er blevet et feministisk ikon, er da også en af sin generations vigtigste politikere. Hendes viljestyrke, udholdenhed og forhandlingsevner har en stor del af æren for Demokraternes væsentligste politiske bedrifter i løbet af det seneste årti, heriblandt vedtagelsen af en ny sundhedslov og reformer af finanssektoren. Præsident Trump synes også at nære respekt for Nancy Pelosi, der er den første genganger på posten som kongresleder i godt et halvt århundrede. Han er kendt for at finde på øgenavne til sine politiske modstandere, men Pelosi er gået fri, og præsidenten har både kaldt hende ”klog” og ”hård”.

”Jeg tror ikke, at han respekterer hende. Jeg tror, at han er bange for hende,” siger Julian Zelizer, der er professor i historie på Princeton University, til nyhedsbureauet AFP.

Selv har hun sagt, at man må holde sig til fakta når man forhandler, og at det kan blive svært, når nu Trump ”modsætter sig videnskab, beviser, sandheden”.

”Jeg ved ikke, om han ved, hvordan man behandler kvinder med magt og kvinder med styrke. Det får vi at se,” siger Nancy Pelosi i et interview med NBC.