Prøv avisen

To personer dræbt tæt på synagoge i Tyskland

Politiet er talstærkt til stede efter et skyderi i den tyske by Halle, hvor der meldes om flere dræbte. Foto: Stringer/Reuters

Den østtyske by Halle blev onsdag ramt af angreb. To er fundet dræbt, og to er sårede. Politiet har anholdt en person i forbindelse med angrebet.

Mindst to personer er blevet dræbt efter et skyderi i den østtyske by Halle. En person er anholdt, oplyser politiet.

- Vores styrker har anholdt en person. Forbliv - trods det - opmærksomme. Vi er stærkt til stede i og omkring Halle for at stabilisere området, skrev det lokale politi på Twitter onsdag.

Angiveligt er den person, som politiet har anholdt, hårdt såret og ved at blive opereret på et hospital, skriver lokalavisen Leipziger Volkszeitung. Men oplysningen er ikke officielt bekræftet af politiet.

De to sårede bliver også behandlet på universitetshospitalet i byen, fortæller byens talsmand, Jens Mueller.

- En patient har skudsår og gennemgår i øjeblikket operation, lød det fra Mueller, der afviser at give detaljer om identiteten af de sårede.

Politiet har endnu heller ikke oplyst køn eller alder på de dræbte.

En leder af det jødiske samfund fortæller til nyhedsbureauet AFP, at en synagoge i Halle var mål for angrebet, men at sikkerhedsvagter forhindrede en eller to gerningsmænd i at komme ind.

Der var 70-80 mennesker i synagogen i forbindelse med den jødiske forsoningsdag yom kippur.

Ud over skud er der ifølge avisen Bild blevet kastet en håndgranat ind på en jødisk gravplads.

Vidnet Conrad Roessler fortalte nyhedskanalen NTV, at han var i en tyrkisk restaurant omkring 600 meter væk fra synagogen, da "en mand iført en hjelm og militæruniform" kastede en håndgranat.

Politiet, der onsdag var massivt til stede i området, er på jagt efter flere gerningsmænd.

- De formodede gerningsmænd er på flugt i et køretøj. Vi arbejder på højtryk og opfordrer folk til at blive indendørs, skrev det lokale politi på Twitter omkring klokken 13.20 onsdag.

Det midttyske politi skrev også på Twitter, at myndighederne har styrket kontrol langs veje ud af Tyskland og kontrollen ved lufthavne og togstationer i det centrale Tyskland. Det gælder også alle ruter til Polen og Tjekkiet.

De formodede gerningsmænd skulle være flygtet i en kapret bil. Det fortæller borgmesteren fra Landsberg, Anja Werner. Landsberg ligger tæt på Halle, og der har også været skud i byen onsdag eftermiddag.

Gerningsmændene skulle ifølge borgmesteren køre på en motorvej, der ender i München i det sydlige Tyskland.

De tyske antiterrormyndigheder har overtaget efterforskningen, fordi "sagen involverer voldelige handlinger, der truer sikkerheden i Tyskland". Det oplyser en talsmand til AFP.

I forbindelse med den kritiske situation i Halle har byens overborgmester, Bernd Wiegand, indkaldt et katastrofemandskab, oplyste bystyret.

Den tyske varslingstjeneste Katwarn, der sender advarsler ud til mobiltelefoner, skrev ifølge dpa tidligere onsdag:

- Forlad ikke huse og lejligheder, hold dig fra vinduer og døre. Søg dækning og undgå glasoverflade

Indenrigsminister i delstaten Sachsen-Anhalt, Holger Stahlknecht, siger til nyhedsbureauet dpa, at han er voldsomt berørt efter de fatale skud i Halle.

- Det er svært at sætte ord på, hvad der skete og sker i Halle, sagde CDU-politikeren om eftermiddagen i Magdeburg, hvor han også udtrykte sin sympati for de to ofres familier.

I miljøpartiet De Grønne siger Cem Özdemir, at "det er skrækkelige nyheder fra Halle på forsoningsdagen Yom Kippur".

- Jeg er chokeret og trist, skriver han i et tweet.

/ritzau/Reuters