Personlig frihed eller hensyn til de svage? Corona-protesterne spreder sig, mens presset på de ikke-vaccinerede vokser

Obligatoriske vacciner og krav om coronapas får i stigende tal utilfredse indbyggere i en række lande på gaderne. Balancen mellem den personlige frihed og hensynet til samfundets svageste sættes på spidsen med delta-variantens fremmarch, vurderer etik-professor

I Frankrig er protesterne taget til, efter at præsident Emmanuel Macron annoncerede nye tiltag i kampen mod covid-19. Demonstranterne er blandt andet utilfredse med udsigten til corona-pas for besøg på restauranter samt krav om obligatorisk vaccination for sundhedspersonale.
I Frankrig er protesterne taget til, efter at præsident Emmanuel Macron annoncerede nye tiltag i kampen mod covid-19. Demonstranterne er blandt andet utilfredse med udsigten til corona-pas for besøg på restauranter samt krav om obligatorisk vaccination for sundhedspersonale. Foto: Pascal Rossignol/Reuters/Ritzau Scanpix.

I takt med at den smitsomme delta-variant af coronavirussen spreder sig rundt om i verden, vælger stadig flere lande at genindføre restriktioner, krav om test og – i nogle tilfælde – obligatorisk vaccination for visse grupper i samfundet.

Men udsigterne til, at hensynet til folkesundheden trumfer borgernes frihed, har udløst voldsomme protester i en række lande, herunder Frankrig, hvor parlamentet i søndags besluttede at gøre vaccinepas obligatorisk ved eksempelvis restaurant-besøg og rejser, ligesom man har indført krav om vaccination blandt sundhedspersonale.

Tvangslignende indgreb i borgernes frihed, lyder kritikken, og i den forgangne weekend gik over 160.000 franskmænd på gaden med slagord om ”mere frihed” og ”mindre diktatur”. I byen Poitiers tiltvang demonstranter sig sågar adgang til rådhuset og stjal et billede af præsident Emmanuel Macron, som der efterfølgende blev trampet på.

Og Frankrig er langt fra det eneste land, hvor utilfredse borgere i disse uger reagerer stærkt mod omdiskuterede corona-tiltag.

I Italien var der i lørdags demonstrationer vendt mod vaccinepas og krav om vaccination til sundhedspersonale i 80 byer, og i Tyskland har forbundskansler Angela Merkels stabschef, Helge Braun, advaret om, at en kursændring med restriktioner rettet mod ikke-vaccinerede tyskere kan blive en realitet, hvis smitten fortsætter med at stige. Ifølge stabschefen er det blandt andet vigtigt at lade sig vaccinere, fordi ”vaccinerede personer afgjort vil have mere frihed end ikke-vaccinerede”.

I England diskuterer man i disse dage, om det udelukkende er færdigvaccinerede fans, som skal have adgang til fodbold-stadions landet over fra oktober, og i Australien blev 57 personer i weekenden anholdt under demonstrationer vendt mod corona-restriktioner. I storbyen Sydney har indbyggerne de seneste fire uger levet under en ny nedlukning, hvilket tegner til at blive forlænget.

”Det her handler ikke om en virus, men om regeringens totale kontrol med befolkningen,” stod der ifølge mediet Euronews på et af demonstranternes skilte, som dog ikke for alvor bider på Australiens sundhedsminister, Brad Hazzard:

”Vi lever i et demokrati, og normalt er jeg bestemt tilhænger af folks ret til at protestere. Men i øjeblikket stiger antallet af smittede voldsomt samtidig med, at nogle mennesker mener, det er ok at samles og potentielt være meget tætte på hinanden til en demonstration.”

Også i USA har vaccine-debatten taget til, og flere steder rettes kritikken nu mod de ikke-vaccinerede i takt med, at smitten igen stiger. Ifølge en opgørelse fra i søndags registreres der nu 52.000 nye, daglige coronatilfælde i landet i gennemsnit – ifølge The New York Times er det en stigning på 170 procent på få uger.

”Det er på tide, at vi skyder skylden på de ikke-vaccinerede frem for almindelige mennesker,” lød det for nylig fra Alabamas guvernør, Kay Ivey.

”Det er de ikke-vaccinerede, der lader os andre i stikken,” fortsatte hun ifølge The New York Times.

Flere steder i USA er brugen af mundbind igen blevet et krav i takt med, at delta-varianten spreder sig, og i New York har borgmester Bill de Blasio beordret alle kommunalt ansatte til at blive vaccineret eller lade sig teste på ugentlig basis fra skolestart i september.

Men udviklingen i retning af obligatoriske tests og – i nogle tilfælde – krav om vaccinationer er dilemmafyldt farvand, vurderer Thomas Søbirk Petersen, professor i etik ved Roskilde Universitet.

”Det er først og fremmest en balance mellem to helt centrale værdier: den personlige frihed og beskyttelsen af de svageste i samfundet,” siger han.

Ifølge professoren er situationen i Danmark unik, fordi stort set alt sundhedspersonale er blevet vaccineret, og derfor har eksempelvis delta-variantens fremmarch endnu ikke haft samme konsekvenser herhjemme som andre steder.

”Men i lande, hvor der ikke findes samme vaccine-tilslutning, er det kompliceret. På den ene side mener vi, at det er vigtigt, at det enkelte menneske selv bestemmer, hvad man udsætter sin krop for. Og derfor opleves det som en stærk form for pression, når du udskammes, risikerer at miste din løn eller skal finde et andet job, hvis du ikke vil vaccineres – hvad der jo kan være alle mulige grunde til. Så det, der sker i Frankrig og andre steder, kan bestemt opfattes som en krænkelse af den enkeltes frihed,” siger Thomas Søbirk Petersen.

”Omvendt har du en masse sårbare mennesker på hospitaler, plejehjem og andre steder, som ikke selv har valgt at være der, og som jo ønsker friheden til ikke at blive udsat for potentiel smitte med en sygdom, der kan have alvorlige konsekvenser for dem. Deres frihed skal man også respektere, og sætter man de to hensyn op mod hinanden, så har de syge og de ældre trods alt mindre frihed til at vælge end eksempelvis de sundheds-ansatte, som ikke ønsker at lade sig vaccinere. Men det er en svær diskussion, og jeg tror, vi skal være enormt glade for den kombination af transparens og tilgængelighed, som har resulteret i så høj tillid herhjemme, og som betyder, at vi slipper for det ret hårde værktøj, som obligatorisk vaccine jo er.”