Prøv avisen

Chikane, overgreb og tilnærmelser: Over hele verden føler piger sig usikre i storbyer

I storbyen bliver pigerne udsat for chikane, overgreb og uønskede tilnærmelser, og det får dem til at føle sig usikre. Og det er slående, at den følelse går igen alle steder, uanset hvilken verdensdel vi er i, mener Nicole Kalms, direktør for det australske Monash Unversitets XYX Lab, som har lavet undersøgelsen for Plan International. Foto: Ritzau Scanpix/Iris

At være pige i en storby er ofte lig med at blive udsat for krænkelser og overgreb i det offentlige rum, og det får mange til at føle sig usikre, viser en rapport fra Plan International, der udgives på FN’s internationale pigedag i dag

En ung ugandisk kvinde bliver antastet og spurgt om seksuelle ydelser af gamle mænd i biler, når hun er på vej hjem fra arbejde om aftenen. En australsk pige er holdt op med at deltage i bestemte timer på universitetet, så hun kan undgå den mand, som ellers forfølger hende i toget. En spansk kvinde sidder ikke længere i parken, når hun vil læse en bog, for hun kan ikke få lov at være i fred.

Eksemplerne stammer alle fra en rapport, som børneorganisationen Plan International udgiver i dag på FN’s internationale pigedag. Rapporten har titlen ”Unsafe in the city” (Usikker i byen) og tager udgangspunkt i, hvordan unge piger fra Kampala, New Delhi, Lima, Madrid og Sydney oplever det at bevæge sig rundt i byrummet.

Konklusionen er klar: I storbyen bliver pigerne udsat for chikane, overgreb og uønskede tilnærmelser, og det får dem til at føle sig usikre. Og det er slående, at den følelse går igen alle steder, uanset hvilken verdensdel vi er i, mener Nicole Kalms, direktør for det australske Monash Unversitets XYX Lab, som har lavet undersøgelsen for Plan International.

”På tværs af alle fem byer er pigernes bekymring for deres sikkerhed skræmmende ens,” siger hun.

Igennem to måneder har piger fra de fem byer markeret deres vej igennem byen, og hvorvidt de følte sig utrygge på forskellige steder. I alt 21.200 markeringer blev foretaget under forsøget, og det tegner et klart billede af pigernes liv. På tværs af de fem storbyer var der i gennemsnit 78 procent af de markerede steder, hvor pigerne følte sig usikre.