Hvordan kunne et højtstående medlem af Taleban stå og tale frit i en moské i Köln i Tyskland? Det spørgsmål grubler både tyske politikere og embedsfolk over i øjeblikket.
Abdul Bari Omar, som er direktør for Afghanistans fødevare- og lægemiddelmyndighed, rejste tilsyneladende til Tyskland og mødte op i moskéen torsdag den 16. november, uden at de tyske myndigheder løftede et øjenbryn.
Her talte han blandt andet om staten Afghanistan, og hvordan man ønsker at sikre dens fremtid, samt hvordan de fremmødte kunne støtte Taleban-regeringen, som har siddet på magten i landet siden 2021.
Hans besøg, som var arrangeret af en afghansk kulturforening, har vakt vrede blandt politikere, og indenrigsminister Nancy Fraeser “fordømmer” hans optræden og har ifølge Deutsche Welle sagt, at det ikke er tilladt for nogen at give “radikale islamister” taletid i Tyskland.
“Vi beskytter mange flygtninge fra Afghanistan fra Talebans undertrykkelse. Deres embedsfolk har intet at gøre i Tyskland.”
Den islamiske organisation, som moskéen i det nordlige Köln tilhører, Ditib, havde godkendt arrangementet, men var ikke bevidst om, at Taleban-medlemmet var inviteret. En talsperson siger til Deutsche Welle, at Ditib tager afstand fra arrangementet, og at den vil undersøge, hvordan det overhovedet kunne komme i stand.
Det vil de tyske – og hollandske – myndigheder også.
Abdul Bari Omar var rejst til landet uden at få udstedt et visum, men det havde han tilsyneladende fået i forbindelse med en rejse til et andet Schengen-land, nemlig Holland, hvilket gav ham adgang til Tyskland.
Ifølge flere hollandske medier deltog han på en konference i Haag, som blev holdt af Verdenssundhedsorganisationen, WHO, men det undrer også Hollands sundhedsminister, Ernst Kuipers, at Taleban-medlemmet kunne komme til hertil. Derfor vil de hollandske myndigheder også undersøge sagen, skriver den tyske avis Kölner Stadt-Anzeiger.
Det lader da også til, at ministeren ikke kendte meget til Abdul Bari Omar, for på konferencen fik de to taget et billede sammen. Noget, som Ernst Kuipers nu fortryder.
“Selvfølgelig ønsker jeg ikke at blive forbundet med dette forfærdelige regime på nogen måde. Jeg støtter menneskerettigheder og især kvinders rettigheder,” skriver han på det sociale medie X.