Prøv avisen
Interview

Polen drømmer stort, men er stadig afhængig af Europa

Tusinder af polakker fejrede det polsk-amerikanske venskab, da Donald Trump holdt tale på Krasinski-pladsen i Warszawa i sidste uge. Enkelte havde også overtaget amerikanerens valgslogan og gjort det til deres eget om at gøre Polen storartet igen. – Foto: Peter Krogh Andersen

Den polske regering og folkesjæl fik en saltvandsindsprøjtning, da den amerikanske præsident, Donald Trump, kom forbi. Men Polens økonomi og sikkerhed kan ikke alene baseres på nære transatlantiske bånd. Vi er bare en del af EU, siger polsk iagttager

Polakkerne havde svært ved at skjule begejstringen, da de langsomt gik væk fra Krasinski-pladsen i Warszawa torsdag i sidste uge. Den amerikanske præsident, Donald Trump, havde netop fortalt dem – og hele verden – om de polske lidelser under Anden Verdenskrig, om det polske mod, om den polske sjæl og karakter, som trods en kaotisk historie aldrig har ladet sig besejre. Og fremhævet polakkerne som forbilleder for alle dem, der er klar til at forsvare den vestlige frihed og civilisation.

Det nationalkonservative polske regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), kunne ikke have fået større foræring, mener Piotr Buras, leder af tænketanken European Council of Foreign Relations’ kontor i Warszawa.

”Han appellerede til den polske stolthed og nationalisme. Og til den del af den polske befolkning, som er meget optaget af Polens heroiske fortid – ligesom regeringspartiet er det,” siger Piotr Buras.

Han mener, at det næppe heller var tilfældigt, at Trump stort set ikke talte om Polens nyere historie. Kun den polske modtager af Nobels fredspris og ekspræsident Lech Walesa blev nævnt kort, og her lød øredøvende pift og buh-råb fra menneskemængden. Mange af dem på pladsen, Kristeligt Dagblad talte med, var ankommet i PiS-sponserede busser fra det østlige og sydlige Polen.

”Det var meget bemærkelsesværdigt, at han stort set ikke nævnte de seneste 25 år og transformationen fra kommunismen til det samfund, som Polen er i dag. Den periode har i mine øjne langt større betydning for Polen i dag end den mere heroiske del,” siger Piotr Buras.

Historieskrivningen er en vigtig del af kampen om magten i Polen, og det nationalkonservative PiS legitimerer ofte sin i manges øjne kontroversielle måde at drive regering på ved at kritisere alt det, der er sket i Polen de seneste 25 år. En vigtig del af den kritik handler om kampen mellem konservative og liberale værdier. Også her kom Donald Trump til undsætning.

Den amerikanske præsident talte om nationalstat, religion og familie som de grundlæggende vestlige værdier – ikke principper som retsstat, demokrati og menneskerettigheder.

”Den måde, Trump definerede Vesten på, var meget foruroligende for mig. Det er sproget fra civilisationernes sammenstød og bygger på en ekstremt konservativ og højreorienteret idé,” siger Piotr Buras.

Mens verdens opmærksomhed hurtigt skiftede fra Warszawa til weekendens gade-optøjer og G20-topmøde i Hamborg, hæftede regionale diplomater, politikere og akademikere sig ved, at Trump i sin tale omsider havde bekræftet, at USA fortsat bakker op om musketéreden i Nato – et angreb på ét medlem er et angreb på alle – og at han ikke skabte yderligere splittelse i Europa med en ny kritik af Tyskland eller EU.

Fra officielt hold lød det væsentligt mere storladent. Den polske udenrigsminister, Witold Waszczykowski, sagde på en konference i Warszawa, at Trumps besøg styrker regionen og især Polens betydning i verden. I en tid med uro i Europa og trusler fra Rusland og islamistiske terrorister bør regionen fæste lid til et samarbejde, som har vist sig at virke: det transatlantiske. Og Polens størrelse og placering gør det oplagt til at indtage en ledende rolle i regionen, mente ministeren.

EU har truet Polen med sagsanlæg for ikke at ville modtage kvoteflygtninge og kritiseret PiS-regeringen for at udhule retssikkerheden, så det er ikke overraskende, at den polske regering forsøger at tale det transatlantiske samarbejde op. Men Piotr Buras er ikke overbevist:

”Som region spiller vi ikke nogen rolle i den nye verdensorden. Vi er bare en del af EU.”

Et godt eksempel er den igangværende diskussion om forsyning af gas i Europa. Polen har en ambition om en ny nord-syd-gaskorridor fra Østersøen til Adriaterhavet, hvor Polen skal videresælge gas til de øvrige lande. Naturgas fra USA er en del af de forsyninger, og meget symbolsk modtog Polen den første forsendelse op til Trump-besøget.

”Vi inviterede Trump for at få projektet til at lykkes, men sandheden er, at det kun er holdbart, hvis EU støtter det. Sådan et projekt kræver enorme investeringer, og vi fattes penge i den her del af Europa. Hvem andre end EU skal betale? Tror vi virkelig, at amerikanerne kommer her med store investeringer i vores infrastruktur bare for at sælge deres gas, som de kan sælge alle andre steder i Europa? Jeg tror, det er en illusion,” siger Piotr Buras.

Derimod kan det øvrige Europa have en oprigtig interesse i projektet, fordi det er til hele kontinentets bedste, hvis økonomierne i de centraleuropæiske lande lykkes. Det kræver dog, at Polen arbejder sammen med EU-Kommissionen og inkluderer resten af EU i planerne, og det er svært i en tid, hvor ikke bare regeringen, men store dele af det politiske landskab som udgangspunkt tager afstand fra yderligere europæisk integration, mener Piotr Buras.

”Det transatlantiske samarbejde er vigtigt, men ikke nok... Vores fremtidige udenrigspolitik er stadig meget afhængig af, hvordan vi definerer vores forhold til Tyskland og Frankrig,” siger han.

Godt nok bakker et stort flertal af polakkerne op om medlemskabet af EU, men de færreste er klar til en fælles politik om klima, euro, flygtninge og forsvar, og uden den del af samarbejdet har Polen ingenting at skulle have sagt i forhold til EU’s politik over for Rusland og andre lande. Og mens mindre lande som Slovakiet eller Danmark bedre kan tåle at stå uden for, så har en manglende stemme enorm strategisk betydning for Polen med 40 millioner indbyggere og den korte afstand til Rusland.

Piotr Buras mener, at Trumps tale i Warszawa nærmest kunne være skrevet af det polske regeringsparti, for alle dens mærkesager var med.– Foto: ECFR