Polen oplever pres mod retten til abort

Polske kvinder er bekymrede for, at det vil blive endnu vanskeligere at få abort i Polen, efter at en gruppe præster og konservative politikere er gået sammen om en kampagne for at forbyde abort

Selv med de strenge regler, der gælder i Polen, skulle hun have haft lov til at abortere, mener Alicja Tysiac.

Tysiac lider af en alvorlig øjensygdom. Da hun i 2000 opdagede, at hun var med barn for tredje gang, fik hun besked af sin læge om, at hun kunne blive blind af at gennemføre graviditeten.

Tysiac søgte om abort, men tilladelsen blev trukket i langdrag, hvorefter det var for sent at abortere, fordi 12-ugers-grænsen var overskredet.

Efter fødslen af hendes tredje barn blev Tysiacs syn værre, så hun nu er næsten helt blind og ude af stand til at tage sig af sine børn. I en alder af 36 år er hun i dag registreret som handicappet.

Tysiac har indbragt Polen for den europæiske menneskerettighedsdomstol med påstanden om, at hendes rettigheder er blevet krænket. Samtidig med, at Tysiac fører sin sag, forsøger en bevægelse i det altovervejende romersk-katolske Polen dog at gøre adgangen til abort endnu sværere.

Den polske lovgivning har siden 1993 kun tilladt abort, hvis særlige forhold gør sig gældende. Det vil sige, hvis graviditeten udgør en trussel mod kvindens liv eller helbred; hvis der er sandsynlighed for, at barnet vil blive permanent handicappet, eller hvis svangerskabet er resultatet af en kriminel handling som voldtægt eller blodskam.

Dermed har Polen en af Europas strammeste abortlovgivninger. De fleste andre europæiske stater tillader abort uanset omstændighederne, hvis blot det sker, før der er gået 12 uger fra undfangelsen.

En række præster og konservative politikere er imidlertid gået sammen i en kampagne for fuldstændigt at forbyde abort i Polen. Med i denne alliance er den ultranationalistiske Polske Familieliga, som indgår i regeringskoalitionen.

Forslaget har ikke store chancer for at blive gennemført, fordi mindre yderligtgående politikere er mod det, og det samme er den offentlige opinion. Alligevel frygter polske aborttilhængere, at kampagnen kan føre til, at der vil blive slået ned på kvinders rettigheder i almindelighed.

Antiabort-alliancen ønsker at ændre den polske forfatning ved at tilføje en passus om "beskyttelse af liv fra undfangelsesøjeblikket".

Alliancen har allerede fået et nationalt støtteprogram for familier gennem i Polens parlament. Programmet er vendt mod svangerskabsforebyggende midler, og alliancens argument er, at familieplanlægning ikke blot er amoralsk og usundt, men også medvirker til faldet i befolkningstallet.

Polens befolkningstal ligger for øjeblikket lige over 38 millioner, men falder med omkring 100.000 om året. Det sker til dels på grund af udvandringen – men også, fordi fødselsraten er nede på 107,8 fødsler om året pr. 10.000 indbyggere.

– Enhver ideologi, der tillader skilsmisser, prævention, sterilisering, prostitution, pornografi, pædofili eller andre seksuelle perversioner er uacceptabel, mente det uafhængige katolske parlamentsmedlem Anna Sobecka under en parlamentsdebat, som folkene fra Det Nationale Familiestøtteprogram stod bag.

Marian Pilka fra det regerende Lov og Retfærdighedsparti er enig.

– Det er et lige så indisku-tabelt faktum, at prævention er ødelæggende for helbredet, som det er at alkohol og cigaretter er farlige, sagde han under den samme parlamentsdebat.

Premierminister Jaroslaw Kaczynski fra Lov og Retfærdighedspartiet er dog uvillig til at ændre abortlovgivningen. Han beskriver den som "et kompromis, som vi gør bedst i ikke at diskutere".

Kaczynski og hans tvillingebror Lech, som er præsident, gav ellers anledning til løftede øjenbryn i maj, da de indgik regeringskoalition med den Polske Familieliga.

Kaczynskis Lov og Retfærdighedsparti har et generelt konservativ syn på verden. Partiets kritikere beskylder det for at være populistisk og villigt til at ændre sin politik, hvis det kan øjne fordele ved at gøre det.

Aborttilhængere frygter, at Jaroslaw Kaczynski vil være villig til at sælge ud af retten til abort til gengæld for Liga-stemmer, hvis regeringen risikerer et nederlag i en anden sag.

Aborttilhængerne henviser til vedtagelsen af Det Nationale Familiestøtteprogram som et eksempel på, at det store regeringsparti bøjer sig for krav fra dets støtteparti. Embedsmænd fortæller, at støtteprogrammet vil medføre en begrænsning af adgangen til familieplanlægning. Og der vil blive trykt advarsler om bivirkninger på pakker med svangerskabsforebyggende midler. De nærmere detaljer er dog endnu ikke offentliggjort.

Regeringen er også gået med til at give sundhedsministeriet besked på, at der fra næste år kun skal undervises i "naturlige" svangerskabsforebyggende metoder i skolerne.

Wanda Nowicka leder Forbundet for Kvinderettigheder og Familieplanlægning. Nowicka fortæller, at hun er bekymret for, at tiden har vendt sig mod kvinders rettigheder.

– Med de nuværende forandringer i politik er alt muligt, siger hun til Reuters.

Kampagnen for et totalforbud mod abort står imidlertid over for én stor forhindring: den offentlige mening i Polen.

En rundspørge gennemført i november viste, at tre ud af fire polakker mener, at abort enten er "acceptabelt under visse omstændigheder" eller "uanset omstændighederne". Kun 18 procent var absolutte modstandere af abort. Den politiske analytiker Lena Kolarska-Bobinska tror ikke, at det regerende Lov og Retfærdighedsparti ønsker en konfrontation på området.

– Jeg kan ikke se noget flertal i parlamentet for at ændre forfatningen, siger hun.

Kvindegrupper hævder, at et forbud mod svangerskabsforebyggende midler og et totalforbud mod abort blot vil føre til skjulte aborter. Flere polske kvinder vil rejse til udlandet for at få afbrudt deres graviditet.

Officielt fandt der kun 200 aborter sted i Polen sidste år. Nowickas forbund sætter antallet op mod 200.000 og fortæller, at et endnu større antal kvinder krydsede grænsen for at få abort – de fleste østpå til Hviderusland og Ukraine.

– Hvis loven bliver lavet om, må jeg rejse til udlandet og risikere mit liv næste gang. Men jeg ville gøre det, siger Anna Zakrzewska på 30 år.

Hun er blandt de få polske kvinder, der offentligt vil stå ved at have fået foretaget en ulovlig abort.

– Jeg fik den foretaget i Polen og havde råd til en læge, selvom det var ulovligt for ham at deltage. Kvinder, der ikke har råd til en læge, er i en meget værre situation, fortæller Zakrzewska til Reuters.

Kvindegrupper udtaler, at de vil fortsætte med at kæmpe for mindre strenge abortlove. Og at de vil tage sagen i egen hånd, hvis reglerne bliver strammet.

– Jeg kan godt se mig selv sluge små poser P-piller og smugle dem over grænsen ind i landet. Vi opgiver ikke denne her kamp, fortæller en kvinde.

Den næsten blinde Tysiac, hvis tredje barn Julia nu er seks år, er enig:

– Jeg elsker min datter. Men jeg fødte, fordi jeg blev tvunget til at gøre det. Jeg ønsker ikke for nogen, at de skal blive nødt til at gå gennem det samme, siger hun.

/Reuters/

Oversat af Sara Høyrup