Polens regering efterstræber den store fortælling

Polens national-konservative regering ønsker at sætte traditionelle værdier i højsædet og genskabe en stolt polsk nation

I Krakow og 19 andre polske byer gik titusinder af demonstranter sidste weekend på gaden for at demonstrere for en fri presse. De regeringskritiske demonstrationer har stået på siden begyndelsen af december.
I Krakow og 19 andre polske byer gik titusinder af demonstranter sidste weekend på gaden for at demonstrere for en fri presse. De regeringskritiske demonstrationer har stået på siden begyndelsen af december. . Foto: Marta Piechowka/Demotix/Scanpix.

Det er ikke nyt at dele verden op i venner og fjender. Den tidligere amerikanske præsident George W. Bush gjorde det med sin berømte ”I er enten med os eller imod os”-udtalelse, da han lancerede krigen mod terror i 2001. Det er derimod sjældent, at en politiker deler sit eget lands borgere op i venner og fjender, sådan som Jaroslaw Kaczynski, formand for Polens største parti, det national-konservative regeringsparti Lov- og Retfærdighedspartiet, PiS, gør det.

”Der er en skidt tradition for forræderi i Polen. Det ligger i generne hos de mennesker, der hører til den værste slags polakker. Og lige nu er den slags meget aktive,” sagde Kaczynski i et polsk tv-interview ifølge en række internationale medier kort før jul.

De polakker, Kaczynski langede ud efter, var de polske indbyggere, der siden begyndelsen af december har demonstreret højlydt mod de nye tiltag, som PiS har lanceret, efter at det fik et spinkelt flertal i det polske parlament ved valget i oktober med 235 mandater ud af 460. Blandt de mest kontroversielle beslutninger er ændringer for forfatningsdomstolens arbejde samt indskrænkninger i pressefriheden, hvor en minister nu afgør, hvem der skal sidde i ledelsen og bestyrelsen for public service-stationerne.

Beslutninger, der i går fik EU-Kommissionen til iværksætte en undersøgelse af, om Polen lever op til principperne for en retsstat.

Når Kaczynski - der hverken er præsident eller premierminister, men alligevel af alle betragtes som Polens virkelige leder - bruger ordet ”forrædere” om PiS-kritikere, er det ikke bare noget, han slynger ud.

Efter Kaczynskis mening har Polen gjort knæfald for såvel EU som Rusland, og enhver, der ikke forsvarer de ægte polske værdier, uanset om de harmonerer med EU's udlægning af demokratiske idealer, svigter fædrelandet. Dertil kommer, at den tidligere rådgiver for fagforeningen Solidaritet er overbevist om, at kommunismens farer stadig lurer i Polen.

I udenrigspolitikken betyder det, at Polen skal løsne sine bånd til EU og agere mere uafhængigt, især af Tyskland. Og i indenrigspolitikken gælder det om at få lettere adgang til at styre samfundet i den retning, PiS ønsker.

”Kaczynskis vision er et Polen, der bygger på traditionelle polske værdier - i samarbejde med kirken, men ikke underlagt de religiøse institutioner, sådan som nogle har ville udlægge det,” siger Krzysztof Stala, lektor ved Københavns Universitet med speciale i Polens moderne idé- og kulturhistorie.

”Familien skal være i centrum, og Polen være det stolte fædreland. Der skal læses polsk litteratur, ses polske film med højdepunkter fra den polske historie og spises traditionelle polske retter,” siger han.

Hvor langt Kaczynski og PiS er villig til at gå for at presse deres egen politiske vision igennem, er for tidligt at afgøre efter blot tre måneder med partiet ved magten. Kaczynski har dog foreløbig gjort det klart, at han ønsker at følge den ungarnske premierminister, Victor Orbans, model for et ”ikke-liberalt demokrati”. Ifølge den tjekkiske demokratiforkæmper og journalist Eugeniusz Smolar var der således stående klapsalver i parlamentet under en debat forleden, hvor det blev sagt, at ”folkets bedste står over loven”.

Tilhængere af Polens nationalkonservative regeringsparti, PiS, har de seneste uger også demonstreret i flere byer, som her i Bydgoszcz nordvest for Warszsawa, hvor mange udtrykker støtte til den nationalkonservative præsident, Andrzej Duda.
Tilhængere af Polens nationalkonservative regeringsparti, PiS, har de seneste uger også demonstreret i flere byer, som her i Bydgoszcz nordvest for Warszsawa, hvor mange udtrykker støtte til den nationalkonservative præsident, Andrzej Duda. Foto: Jaap Arriens

”Det er svært at vide præcist, hvor langt Kaczynski vil gå - han er både pragmatiker og ideolog - men indtil videre forsvarer han tanken om et flertalsdemokrati, hvor det er ”folket”, der dikterer landets politik, uanset om den gør vold på borgerlige frihedsrettigheder,” siger Krzysztof Stala.

I Polen vidner de mange demonstrationer mod den nye regerings lovændringer om landets sociale og politiske spændinger. Spændinger, som afspejler en dyb kulturel og moralsk splittelse, mener Piotr Buras, leder af Warszawa-afdelingen i den udenrigspolitiske tænketank European Council on Foreign Relations.

”Polen består, som socialpsykologen Michal Bilewicz har sagt det, af to stammer, der dyrker to forskellige moral- og værdisystemer. Den ene repræsenterer katolske og/eller konservative værdier og lægger vægt på national stolthed og loyalitet. Den anden hylder de individuelle rettigheder, omfavner mindretal og sætter international lov og ret over gruppens fællesskab,” skrev han umiddelbart før jul i en kommentar i den amerikanske avis The New York Times.

PiS står især stærkt i det sydøstlige Polen, hvor den katolske kirke også er dybt rodfæstet, og familien sættes højt. Ifølge en grafik fra det britiske erhvervsmagasin The Economist har denne del af landet den laveste andel af børn uden for ægteskab. Samtidig er arbejdsløsheden høj, og den økonomiske udvikling træg. Det har båret ved til utilfredsheden med de øvrige partier.

”Vi er Europas afkrog. Hvis Warszawa (den tidligere regering, red.) kunne, ville den plante os til med skov. Det er kun PiS, der bekymrer sig om os,” sagde ung fagforeningsmand i Lublin før valget til The Economist.