Polens regering er ved at kollapse

Vild uenighed i Polens regerende koalition fører mod sammenbrud. Det kan få betydning for, hvilken retning Polen vælger i forhold til EU.

Polens justitsminister, Zbigniew Ziobro (billedet), er centrum i en strid i den pollske regering. En lov om dyrebeskyttelse har fået parterne i den polske regering til at fare i hovedernen på hinanden. (Fotoarkiv)
Polens justitsminister, Zbigniew Ziobro (billedet), er centrum i en strid i den pollske regering. En lov om dyrebeskyttelse har fået parterne i den polske regering til at fare i hovedernen på hinanden. (Fotoarkiv). Foto: Kacper Pempel/Reuters.

Polens regeringskoalition er på nippet til at bryde sammen inden for ganske få dage, og det største parti, PiS, har meldt sig klar til gå videre som en mindretalsregering.

Et valg ser også ud til at være en mulighed, kun et år efter at der var parlamentsvalg i Polen.

Det er en udvikling, der vil blive fulgt med stor interesse af de øvrige EU-lande, skriver polske og internationale medier.

Der er en længe opsparet uenighed og rivalisering i regeringen mellem PiS og koalitionspartneren, det stærkt højreorienterede Forenet Polen, der ledes af justitsminister Zbigniew Ziobro.

50-årige Ziobro ses som den drivende kraft bag en stribe af kontroversielle reformer, der har bragt Polen på kollisionskurs med EU. Bruxelles har længe ment, at den polske regering er i gang med at undergrave domstolenes uafhængighed i Polen.

Det kulminerede fredag, da Ziobro og hans parti nægtede at stemme for en lov om dyrebeskyttelse, som regeringen havde fremlagt. Det åbnede for sluserne og det ildelugtende vand.

- Fra og med i dag har vi en mindretalsregering. Vores tidligere partnere i koalitionen bør rydde deres skriveborde, lød det fra Marek Suski, et fremtrædende medlem af PiS.

Det skete dog ikke. Men der er indkaldt til et møde mandag for "at diskutere regeringens fremtid", hedder det.

Der er en del rygter i omløb, og et af dem er, at Ziobro vil blive fyret som justitsminister.

- Ethvert forsøg på at afskedige justitsministeren vil betyde valg, siger lovgiveren Janusz Kowalski fra Forenet Polen.

- Det, der er på spil, er ikke bare regeringens stabilitet, men også hvilken retning Polen vil tage i forhold til EU, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er den passionerede katte-ejer Jaroslaw Kaczynski - lederen af Pis (Lov og Retfærdighed) - som står bag loven om dyrebeskyttelse. Han har ikke nogen ministerposter, men det er ham, der bestemmer retningen i sit parti og regeringen.

Loven blev vedtaget med støtte fra oppositionen. Den forbyder blandt andet minkfarme og brugen af vilde dyr i cirkus. Men også rituel slagtning af dyr til eksport. Til fortrydelse for den polske kødindustri. Loven har ophidset polske landmænd, skriver Financial Times.

Men det egentlige drama udspiller sig mellem Kaczynski og Ziobro, som var medlem af PiS, indtil han blev smidt ud af partiet i 2011. Han skal ifølge avisen være stærkt opsat på at vende tilbage til partiet for senere at kunne gøre krav på formandsposten.

Det vurderes, at Kaczynski hellere vil se den mere moderate premierminister, Mateusz Morawiecki, som sin afløser.

Ziobro har de seneste uger stået bag en serie radikale forslag. Herunder at frivillige organisationer (NGO'er) skal kunne gøre rede for, om de modtager bidrag fra udlandet.

Han står også bag initiativet til at trække Polen ud af Istanbul-konventionen om at beskytte kvinder mod vold, der ifølge ham baserer sig på "bøsse-ideologi".

Loven om dyrebeskyttelse ses som PiS' forsøg på at tiltrække unge vælgere, der tidligere har været kritiske over for regeringens konservatisme og EU-fjendtlige politik.

/ritzau/