Prøv avisen

Polens regering taber i sag om at stramme abortregler

Op mod 100.000 kvinder klædt i sort demonstrerede mandag rundt om i landet mod regeringens planer om at stramme abortlovgivningen så meget, at også voldtægtsofre, der bliver gravide, ville være forhindret i at få foretaget en abort. Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP

Polens parlament siger nej til voldsom stramning af abortlovgivning. Det er et stort nederlag for regeringen.

Hundredtusinder af polakker har de seneste måneder demonstreret mod regeringens planer om et næsten totalt forbud mod abort.

Torsdag afviser Polens parlament lovforslaget, som vil føre til et næsten totalt forbud mod abort, viser afstemningen.

Det er det første alvorlige tilbageslag for Polens nationalkonservative regering. Tilsyneladende har regeringen følt sig presset til at ændre sin kurs efter de omfattende demonstrationer rundt om i Polen.

Højresiden i parlamentet gik sammen med liberale i at nedstemme loven med 352 stemmer mod 58. 18 stemte ikke. Der er 450 medlemmer i parlamentet.

Forslaget om et næsten totalt forbud mod abort kommer fra et borgerinitiativ. Omkring 450.000 underskrev et krav fra de nationalkonservative grupper Ordo Iuris og Stop Abort-koalitionen.

Ifølge polsk lov er parlamentet forpligtet til at behandle forslag, som støttes af mindst 100.000 mennesker, skriver AFP.

Store dele af PiS tog ifølge den britiske avis The Guardian ejerskab til forslaget.

Op mod 100.000 kvinder klædt i sort demonstrerede mandag rundt om i landet mod regeringens planer om at stramme abortlovgivningen så meget, at også voldtægtsofre, der bliver gravide, ville være forhindret i at få foretaget en abort.

Den forkastede lov ville også idømme læger, der foretager aborter, meget strenge straffe.

Loven ville kun tillade abort, hvis morens liv var i overhængende fare. Derimod ville abort være forbudt, selv om moren og barnet med stor sandsynlighed ville blive svært handicappet.

Ifølge de polske medier vil regeringen nu gå tilbage til skrivebordet og forfatte en mindre restriktiv abortlovgivning, der ved en senere lejlighed kan præsenteres i parlamentet.

Mange af de demonstranter, der har demonstreret i Polens gader mod abortloven, var med til at stemme PiS til regeringsmagten sidste år.

Regeringen i Polen har været under pres fra store dele af den katolske kirke, som vil have abort helt forbudt under alle omstændigheder.