Prøv avisen

Politiet slog ring om Tysklands kvinder

I de tyske storbyer var politiet massivt til stede nytårsnat for at hindre overgreb på kvinder, sådan som det skete i stort omfang i Köln for to år siden. Foto: /ritzau/Ralf Hirschberger

Tusindvis af politifolk var nytårsaften på gaderne i de tyske storbyer for at hindre, at kvinder blev seksuelt krænket. Alligevel er der meldinger om overgreb.

Tyskerne har lært på den hårde måde, at kvinder risikerer at blive krænket seksuelt nytårsaften i det offentlige rum.

Det skete i Köln for to år siden, da der efter nytårsaften blev anmeldt omkring 1200 sexovergreb i området omkring byens banegård og den berømte kirke. Her var hundredvis af unge mænd af overvejende nordafrikansk afstamning samlet.

Siden har myndighederne forberedt sig. For et år siden var der langt flere betjente udkommanderet, og søndag aften var der atter sendt tusindvis af ekstra politifolk på gaderne.

I hovedstaden Berlin var der sågar oprettet en særlig zone for kvinder ved Brandenburger Tor.

Avisen Berliner Morgenpost skriver, at kvindeområdet, hvor der var Røde Kors-folk, "næsten ikke blev besøgt".

Det betyder ikke, at alt kørte uden problemer.

Nyhedsbureauet dpa citerer Berlin-politiet for at sige, at der er indløbet ti anmeldelser om sexkrænkelser. Syv personer er anholdt.

En polititalsmand i Köln siger, at ni kvinder har meldt, at de blev befamlet og krænket.

I Hamburg havde politiet hjælp fra ekstra videokameraer og ekstra gadebelysning på de steder, hvor der traditionelt samles mange mennesker nytårsaften.

Politiet i den nordtyske storby siger, at der var forholdsvis få kvinder blandt de mange mennesker. Til gengæld var der mange mænd med synlig udenlandsk baggrund, siger politiet, der talte om meget få tilfælde af krænkelser.

Længere sydpå - i München - var der mandag slet ingen anmeldelser.

Det betyder ikke nødvendigvis, at der ikke er sket noget. En talsmand for München-politiet siger, at det er for tidligt at sige noget om det.

- Erfaringsmæssigt går der ofte en eller to dage, før anmeldelsen kommer, siger han.

Politiet havde imidlertid også andet at se til nytårsaften, for som i Danmark blev der i Tyskland også skudt med fyrværkeri efter myndighedspersoner, først og fremmest politi og brandfolk.

Avisen Die Welt skriver, at "talrige" politifolk kom til skade, efter at de blev ramt af nytårsskyts i blandt andet Leipzig, Bremen, Stuttgart og Berlin.

Alene i delstaten Nordrhein-Westfalen er der meldt om 25 betjente, som blev såret af fyrværkeri. Ingen af dem er så medtaget, at de er indlagt på hospitalet.

- Angreb på indsatsstyrker har taget et livstruende omfang, siger formanden for det tyske politiforbund, Rainer Wendt, til Die Welt.

Burkhard Lischka, retsordfører for Socialdemokratiet (SPD), siger til avisen, at gerningsmændene hurtigt skal findes og have en hård straf.

- De, der angriber vore redningstjenester, brandfolk og politi, angriber os alle.

/ritzau/