Tyske politifolk er beskæmmede: Kaos herskede i Köln nytårsnat

Intern rapport fra ledende politikommissær og lækager afslører, at der herskede totalt kaos i den tyske by Köln nytårsnat

Aviserne Bild og Welt offentliggjorde i går en intern politirapport, som i detaljer skildrer begivenhedernes gang nytårsaften og -nat. Rapporten afslører, at mange flere kvinder end først formodet har måttet gennemgå et sandt mareridt, men også, at kun et mindre antal af de tilstedeværende omkring 1000 mænd rent faktisk deltog i overgrebene.
Aviserne Bild og Welt offentliggjorde i går en intern politirapport, som i detaljer skildrer begivenhedernes gang nytårsaften og -nat. Rapporten afslører, at mange flere kvinder end først formodet har måttet gennemgå et sandt mareridt, men også, at kun et mindre antal af de tilstedeværende omkring 1000 mænd rent faktisk deltog i overgrebene. Foto: Roberto Pfeil/AFP.

Hvordan kunne det gå til, at et stort antal mænd med arabisk og afrikansk baggrund formåede at forgribe sig på et stort antal kvinder nytårsaften og -nat i tyske byer som Köln og Hamborg?

Det spørgsmål har været heftigt debatteret i tyske og internationale medier de seneste dage, efter at det i begyndelsen af ugen kom frem, at cirka 1000 berusede mænd nytårsaften samlede sig omkring banegården og domkirken i Köln, hvor flere af dem i mindre grupper overfaldt, udplyndrede og misbrugte tilfældigt forbipasserende kvinder.

Aviserne Bild og Welt offentliggjorde i går en intern politirapport, som i detaljer skildrer begivenhedernes gang nytårsaften og -nat. Rapporten afslører, at mange flere kvinder end først formodet har måttet gennemgå et sandt mareridt, men også, at kun et mindre antal af de tilstedeværende omkring 1000 mænd rent faktisk deltog i overgrebene.

Ifølge politirapporten samlede 1000 mænd med nordafrikansk eller arabisk udseende sig klokken 20 i området omkring Kölns banegård og domkirke. Nogle af dem begyndte at smide raketter og kanonslag ind i folkemængden, og ved 22-tiden besluttede politiet sig for at gribe ind. Først forsøgte man at fjerne de personer, der smed med fyrværkeri, men det var næsten umuligt at finde frem til dem i menneskemængden.

Politiet, som kun var til stede i byens centrum med omkring 200 mand, forsøgte derefter klokken 23.30 at rydde området helt.

”Vi var tvunget til at gribe ind, fordi vi frygtede, at folk kunne blive såret eller ligefrem dø,” hedder det i rapporten, der er skrevet af en anonymiseret, ledende politikommissær.

Da politiet begyndte at rømme pladsen, dannede der sig blandt de 1000 mænd mindre grupper på op til 20 eller 30 mænd. Nogle af disse grupper slog ring om forbipasserende kvinder og hindrede dem dermed i at gå videre eller flygte. Kvinderne blev hånet, overgramset og frarøvet værdier som penge og mobiltelefoner.

Flere kvinder har siden skildret, hvordan de følte, at de blev overgramset i ”alle kropsåbninger”. I løbet af aftenen og natten talte politiet med talrige grædende og chokerede kvinder og piger. Kvinderne fortalte, hvordan grupper af berusede, aggressive mænd havde udsat dem for sexovergreb.

”Kvinder med eller uden ledsager måtte bogstavelig talt løbe spidsrod mellem de stærkt alkoholiserede masser af mænd,” hedder det videre i rapporten fra kommissæren.

Det fremgår da også tydeligt, at det var en nat, hvor kaos herskede i det indre Köln.

Politiet var i aktion fra klokken 21.45 og frem til 7.30, men det var på grund af de store menneskemængder næsten umuligt for betjentene at rydde området omkring banegården og domkirken.

Politiet var nødt til at prioritere, hvilke forbrydelser det var vigtigst at hindre, og det var derfor ikke muligt at sørge for lov og orden over alt. For eksempel havde betjentene ikke personale nok til at hjælpe alle, der var udsat for forbrydelser, eller arrestere flere gerningsmænd, hvilket ifølge rapporten gjorde mange betjente dybt beskæmmede og frustrerede.

Når vidner eller ofre udpegede gerningsmænd over for politiet, risikerede de at blive truet på livet eller at blive forfulgt af de stærkt berusede og larmende grupper mænd, men ifølge rapporten var det i det mindste muligt for politiet at hindre nogle voldtægter.

Rapporten beskriver også, at mange mistænkte personer reagerede usædvanligt uforskammet, når politiet bad dem om at identificere sig. For eksempel skal en anholdt have revet sin opholdstilladelse i stykker for næsen af politiet med ordene ”I kan ikke røre mig, jeg får bare en ny i morgen”, mens anden ifølge rapporten med indirekte henvisning til kanslerens flygtningekurs sagde: ”Jeg er syrer, I skal behandle mig pænt. Fru Merkel har inviteret mig.”

Andre betjente, der var til stede nytårsnat, bekræfter over for avisen Welt am Sonntag, at der i langt højere grad var tale om syrere end om nordafrikanere, og at omkring 100 af dem blev kropsvisiteret, og flere af dem også taget med på stationen. Ifølge politirapporten blev 71 personers persondata tjekket, 11 personer blev tilbageholdt og fire anholdt.

”Modsat hvad der er meddelt i offentligheden, blev der faktisk foretaget mange persontjek,” siger en af betjentene til avisen og tilføjer:

”De fleste af dem var for nyligt indrejste asylsøgere.”

De modsiger dermed den hårdt kritiserede politichef, Wolfgang Albers, og overborgmester Henriette Reker, der har gjort meget ud af at understrege, at man ikke kunne bekræfte, hvorvidt der var tale om flygtninge eller indvandrere. Også andre forlydender om, at gerningsmændene primært skulle have brugt de seksuelle overfusninger som afledningsmanøvre til at begå røverier, blev i går modsagt af den interne politirapport og andre politikilder, for åbenbart var de fleste af gerningsmændene primært ude på ”fornøje sig seksuelt”.

Politibetjentenes læk til medierne anses for at være en reaktion på, at den tyske indenrigsminister, Thomas de Maiziére, onsdag aften på tysk tv beskyldte dem for at have fejlet fatalt i Köln.

Politiledelsen i den tyske domkirkeby vil ikke udtale sig om hændelsesforløbet inden et krisemøde i indenrigsudvalget i Nordrhein-Westfalens delstatsparlament på mandag.