Prøv avisen

Politiker: Voldtægt og graviditet er Guds vilje

Arkivfoto af Richard Mourdock (th) sammen med den republikanske præsidentkandidat Mitt Romney, 2004. Foto: SCOTT OLSON Denmark

En ny udtalelses om voldtægt og graviditet sætter USA's Republikanske Parti og Mitt Romney under pres

Mindre end to uger før det amerikanske valg er der igen blæst om Det Republikanske Parti, efter en politiker i en tv-debat siger, at det er Guds vilje, hvis en kvinde bliver gravid efter en voldtægt.

Det skete tirsdag aften under en debat i staten Indiana mellem politikere, der kandiderer til posten som senator i USA's kongres.

Her fortalte republikaneren Richard Mourdock, at en graviditet efter en voldtægt er "noget Gud mente skulle ske", og derfor er han modstander af abort, også efter en forbrydelse.

- Jeg havde det vanskeligt med det i lang tid, men jeg indså efterhånden, at livet er en gave fra Gud, og jeg tror endda, at når livet begynder i forbindelse med en forfærdelig situation som voldtægt, så er det noget Gud mente skulle ske, sagde Mourdock.

Det har udløst en storm af protester på sociale nettjenester, og den republikanske præsidentkandidat, Mitt Romney, har skyndsomt taget afstand fra synspunktet.

- Guvernør Romney er uenig i Mourdocks kommentar, og de afspejler ikke hans synspunkter, siger Romneys talsmand.

Det er anden gang inden for et par måneder, at Det Republikanske Parti får blotlagt dele af sit fundamentalistiske bagland, og det risikerer at give bagslag på valgdagen for partiet og for Romney.

I august sagde en anden republikansk senatorkandidat, Todd Akin fra staten Missouri, i et tv-interview, at faren for en graviditet efter en voldtægt ikke er særlig stor, fordi kvinder har en naturlig evne til ikke at blive gravide efter en forbrydelse.

Akin førte på det tidspunkt senatsvalget i Missouri, men han står lige nu til at tabe til sin demokratiske modstander.

I Indiana er senatsvalget et tæt opgør mellem Mourdock og demokraten Joe Donnelly.

Præsident Barack Obama har tidligere beskyldt Romney for at ville afskære kvinders ret til abort.