Prøv avisen

Politikere omfavner festival for homoseksuelle

De svenske Kristendemokrater deltager for første gang i år i Gay Pride i den svenske hovedstad. Her ses et billede fra Priden i Stockholm. Foto: KRISTER LARSSON

Kristendemokraterne i Sverige ændrer strategi og deltager på årets Pride festival. Festivalen er blevet en naturlig arena for politikerne, siger ekspert

Stockholms blå-gule flag har i denne uge selskab af regnbueflaget i anledning af den store festival for homo-, bi- og transseksuelle, Stockholm Pride, der i år finder sted for 14. gang. Blandt dem, der har vist flaget i mere end en forstand har været de svenske politikere. På nær et enkelt parti kappes Sveriges politikere om at være synlige på festivalen, som med sine 45.000 deltagere regnes som en af Nordens største kulturbegivenheder. Blandt andet har flere svenske ministre været gæster ved festivalen.

LÆS OGSÅ: DF-ansat: Ekstreme homoer skal have "tærsk"

Som noget nyt deltager også det svenske Kristendemokraterne aktivt i dagens afsluttende parade, hvor medlemmer vil vise partiets logo frem på T-shirts og bannere. De har deres eget telt på festivalpladsen, hvor de holder foredrag og inviterer til debat. Og det vil forhåbentligt forandre offentlighedens indtryk af partiet, siger medlem af Rigsdagen Caroline Szyber.

Det er vigtigt at vise, at vi arbejder for åbenhed og en politisk forandring i partiet. Jeg tror, der kommer til at ske ændringer i Kristendemokraterne, selvom ikke alle er enige, siger hun.

En analyse foretaget af den svenske avis Dagens Nyheter viser, at flere partier har ændret deres holdning til homoseksualitet, og særligt Kri-stendemokraterne har fået en mere åben politik. Partiet mener ikke længere, at transseksuelle skal tvinges til sterilisation ved kønsskifte, og heteronormen fylder mindre i deres partiprogram. Det er et dramatisk skifte, siger professor i statskundskab ved Göteborg Universitet Jonas Hinnfors.

Der er uden tvivl nogle fraktioner i partiet, som ikke er tilfredse, og det har ikke været let at nå til enighed. Samfundets tolerance har ændret sig, og derfor er partierne tvungne til at revurdere deres holdning. En aggressiv indstilling skubber vælgerne væk, påpeger han.

I takt med at festivalen er vokset i størrelse, er dens politiske sprængfarlighed også blevet tydeligere. Tidligere i år udelukkede festivalen det konservative parti Folkepartiet, fordi de ikke vil arbejde mod kapitalisme. Nu har arrangørerne fået stor opmærksomhed ved at fjerne en film om homoseksualitet fra programmet af frygt for at tirre venstreorienterede. De mente, at der var en for stor sikkerhedsrisiko forbundet med, at filmens israelske instruktør skulle møde op og præsentere sit værk.

Debattøren Tobias Brandel mener, at festivalen er blevet kidnappet af ekstreme på venstrefløjen.

For nogle år siden var en af de største trusler mod Pride angreb fra højreekstreme grupper, men i år kommer truslen fra personer, som vil have, at festivalen skal handle om antikapitalisme, flygtninge og krig. Kampen for seksuel ligeberettigelse er ikke længere nok, siger han til Svenska Dagbladet.

Han vurderer, at politikerne er varsomme med at knytte sig for tæt til festivalen og henviser til den borgerlige statsminister, Frederik Reinfeldt, der har udtalt sig kryptisk om partiets holdning til normen om, at det heteroseksuelle forhold er det normale.

Pride er en oplagt mulighed for politikerne til at vise, at de er tilhængere af tolerance og respekt, så derfor er de ivrige efter at være med. Men hvis festivalen bliver for politisk, skubber den paradoksalt nok politikerne væk, siger Tobias Brandel.