Politikere tøver med at kalde srilankanske terror-ofre kristne: ”Politisk korrekthed, når det er værst”

Amerikanske politikere blev mødt af kritik, da de ikke kaldte påskens ofre for selvmordsbomber i de srilankanske kirker for kristne. Også vestlige medier har holdt sig tilbage. Det er politisk korrekthed, når det er værst, mener den konservative udenrigsordfører Naser Khader

”Det er politisk korrekthed, når det er værst. Da terrorangrebet på de to moskéer i New Zealand blev begået, blev der straks sagt, at vi skulle stå sammen med muslimerne. Nu siger ingen, at vi skal stå sammen med de kristne. Det forstår jeg ikke, når nu kristne er den mest forfulgte gruppe i verden,” siger Naser Khader (K).
”Det er politisk korrekthed, når det er værst. Da terrorangrebet på de to moskéer i New Zealand blev begået, blev der straks sagt, at vi skulle stå sammen med muslimerne. Nu siger ingen, at vi skal stå sammen med de kristne. Det forstår jeg ikke, når nu kristne er den mest forfulgte gruppe i verden,” siger Naser Khader (K). Foto: Athit Perawongmetha/Ritzau Scanpix.

Efter det voldsomme terrorangreb i Sri Lanka påskemorgen vækker det undren, at amerikanske toppolitikere og vestlige medier har kaldt ofrene i de tre ramte kirker for ”mennesker”, ”troende” eller ”påskens kirkegængere” i stedet for at betegne dem som kristne. USA’s tidligere præsident Barack Obama og tidligere præsidentkandidat og udenrigsminister Hillary Clinton var blandt de demokratiske politikere, der på Twitter i neutrale vendinger beskrev ofrene for selvmordsbomberne i de tre srilankanske kirker som ”easter worshippers”, altså kirkegængere eller bedende, der er mødt op i anledning af påsken.

En af de kritiske røster er Matt Walsh, der skriver for det konservative amerikanske nyhedssite Daily Wire. Han beskriver i en kommentar, hvorfor han mener, at de prominente demokrater ikke vil kalde ofrene for kristne:

”At kristne ikke alene er ofre, men faktisk er den gruppe med flest ofre, er overordentlig ubelejligt for Demokraterne, der har struktureret hele deres agenda omkring deres offerfortælling. Fra deres perspektiv er etniske minoriteter, kvinder, homoseksuelle og muslimer ofrene, mens hvide mænd og kristne er de onde.”

De Konservatives udenrigs- og kirkeordfører, Naser Khader, mener ligeledes, at det er et problem, at eksempelvis Hillary Clinton og Barack Obama undlader at kalde terrorangrebets ofre for kristne, selvom de kaldte ofrene for terrorangrebet i Christchurch i New Zealand i marts for muslimer.

”Det er politisk korrekthed, når det er værst. Da terrorangrebet på de to moskéer i New Zealand blev begået, blev der straks sagt, at vi skulle stå sammen med muslimerne. Nu siger ingen, at vi skal stå sammen med de kristne. Det forstår jeg ikke, når nu kristne er den mest forfulgte gruppe i verden,” siger Naser Khader og fortsætter:

”Jeg synes, at det er et svigt fra Vestens side. Når vi taler så forsigtigt og politisk korrekt, svigter vi ikke kun de kristne, men vi giver eksempelvis Ruslands præsident, Vladimir Putin, muligheden for at være de kristnes beskytter fremfor, at det er os, der er det.”

Det er ikke kun i USA, at flere er veget tilbage fra at kalde ofrene for kristne. I Morgenavisen Jyllands-Posten var rubrikken på forsidehistorien dagen efter terrorangrebet, at ”Troende og turister var målet”. Christina Agger, der er ledende redaktør på avisen, mener nu, at der burde have stået kristne i rubrikken.

”Der er dog på ingen måde tale om et bevidst fravalg af ordet ’kristne’. Det var en rubrik, der blev til få minutter i deadline. Desuden fremgår det af manchetten (underoverskriften, red.), at angrebet rettede sig mod kirker og internationale hoteller. Det indsnævrer trods alt ’troende’ noget,” skriver Christina Agger som svar på en e-mail fra Kristeligt Dagblad.

Viggo Mortensen, der er professor emeritus i teologi fra Aarhus Universitet, stiller sig også kritisk overfor, at nogle vægrer sig ved at kalde terrorangrebene på kirkerne for angreb på kristne.

”Forfølgelsen af kristne er et tabubelagt emne, som man helst ikke vil forholde sig til. Det er meget problematisk, da man dermed overlader problemet til mindre organisationer og ikke til samfundet. Og det er faktisk et samfundsproblem. Vi kan jo ikke leve med, at bestemte grupper forfølges og slås ihjel,” siger Viggo Mortensen.

Naser Khader undrer sig også over, at de amerikanske politikere nærmest har opfundet et nyt ord for at beskrive en gruppe mennesker.

”Jeg forstår ikke, at man ikke taler lige ud af posen. Man prøver at være forsigtig og tage hensyn, men det er misforstået hensyntagen,” siger han.