Politikere hopper tilbage i lægekitlen mens corona holder parlamentet lukket

Labours Rosena Allin-Khan er en af flere politikere, som bruger den ekstra lange påskeferie fra parlamentet til at tage lægekitlen på igen. Det samme gør Irlands fungerende premierminister, Leo Varadkar. Den britiske dronning understregede i en tale søndag aften betydningen af hjælpsomhed og solidaritet

Rosena Allin-Khan er medlem af det britiske parlament. Hun bruger sin månedlange påskeferie på at genoptage arbejdet som læge. - Foto: Jeff Overs/BBC Handout/Reuters/Ritzau Scanpix.
Rosena Allin-Khan er medlem af det britiske parlament. Hun bruger sin månedlange påskeferie på at genoptage arbejdet som læge. - Foto: Jeff Overs/BBC Handout/Reuters/Ritzau Scanpix.

Alle hænder kan bruges i kampen for holde sundhedsvæsenet kørende under coronakrisen.

I Storbritannien er pensionerede læger og sygeplejersker vendt tilbage i stor stil for at hjælpe. Men også flere parlamentsmedlemmer med sundhedsuddannelser har valgt at tage lægekitlen på igen, efter at Parlamentet den 25. marts blev sendt hjem på en næsten månedlang påskeferie frem til den 21. april.

Blandt dem er Rosena Allin-Khan, der repræsenterer Labour. Før den 43-årige kvinde blev valgt til Parlamentet i 2016, arbejdede hun som læge på skadestuen på St. George’s University Hospital i det sydvestlige London.

Hun understreger i et interview med avisen The Times, at hendes tilbagevenden ikke handler om at score hurtige politiske point, men om at have en forpligtigelse som læge – også selvom det ikke er uden risiko. Som noget af første måtte hun hjælpe med et genoplive en patient, som blev sendt til skadestuen, fordi intensivafdelingen var fuld.

”En kvinde i 50-erne, som ellers var sund, var blevet utilpas i løbet af natten. Det gik hurtigt dårligere, og hun fik et hjertetilfælde. Jeg ved ikke, om hun overlevede, og vi kunne ikke lade hendes familie være sammen med hende,” fortæller Rosena Allin-Khan om en af de første oplevelser med patienter og den smittefare, som læger og andet plejepersonale er udsat for.

”En uforholdsmæssig stor andel af sundhedspersonalet vil dø. Den viden får dig til at ransage din sjæl. Jeg er ikke bekymret for mig selv, men jeg bekymrer mig over den risiko, som jeg udsætter min familie for. Men jeg gik ind i denne profession for at redde liv. Det er, hvad jeg gør bedst. Selv bedre end at være politiker,” fastslår Rosena Allin-Khan, der er datter af en polsk popsangerinde og en britisk mand med pakistansk baggrund.

I Irland har den fungerende premierminister Leo Varadkar også bedt om at få sin autorisation til at arbejde som praktiserende læge tilbage, efter det irske sundhedsvæsen HSE har bedt alle, der kan, om at hjælpe.

”Han har tilbudt sin service til HSE en gang om ugen inden for de områder, hvor han har erfaring. Mange i hans familie arbejder i sundhedsvæsenet, og han ønskede at hjælpe sundhedsvæsenet, selv hvis det kun er i det små,” hedder det i en udtalelse fra premierministerens kontor til den britiske avis The Guardian.

Netop dette, at trække på samme hammel, var også noget, der gik igen, da den britiske dronning Elizabeth II søndag aften holdt en af sine meget sjældne tv-taler til nationen. Det var blot fjerde gang, at dronningen holdt en tale, som ikke var i forbindelse med den traditionelle juletale.

”Jeg håber, at vi alle, i årene der kommer, kan være stolte over den måde, vi håndterede denne udfordring på,” sagde dronningen, der takkede alle dem, der arbejder for at hjælpe de smittede, og andre for at hjælpe ved at blive hjemme og undgå at smitten spredes.

Hun sluttede med ordene ”We will meet again” – et ekko fra den nu 103 år gamle Vera Lynns berømte sang fra 1939, der skulle opmuntre de soldater og familier, der var adskilt fra hinanden på grund af Anden Verdenskrig.

Premierminister Boris Johnson har også brugt retorik fra Anden Verdenskrigkrig, og hans personlige helt, Winston Churchill, i kampen mod coronasmitten. Men nyheden om, at premierministeren søndag aften blev indlagt efter at have være smittet i 10 dage med covid-19, overskyggede hurtigt dronningens tale. Regeringen insisterede i går på, at han fortsat ledede landet, men flere medier rapporterede, at det var nødvendigt at give Boris Johnson ilt, fordi han havde problemer med vejrtrækningen.