Politisk krise truer efter græsk tv-lukning

Grækerne demonstrere i protest mod lukningen af den statslige græske tv-kanal ERT.
Grækerne demonstrere i protest mod lukningen af den statslige græske tv-kanal ERT. . Foto: Marios Lolos Denmark.

Grækenland lå stille i går i protest mod regeringens beslutning om at trække stikket til det offentlige tv-selskab, ERT. Landets to vigtigste fagforeninger i både den offentlige og den private sektor kaldte til generalstrejke i 24 timer, efter at de græske tv-skærme bogstaveligt talt gik i sort, da politiet tirsdag aften lige før midnat slukkede for ERTs centrale tv-sender.

Butikker, offentlige kontorer og transportmidler lå stille, og mindst 10.000 mennesker demonstrerede i Athen imod lukningen og den omgående afskedigelse af 2656 medarbejdere.

Den konservative regeringsleder, Antonis Samaras, har forsvaret det håndfaste initiativ med behovet for at stramme op i en medievirksomhed, der var præget af mangel på gennemsigtighed og et utroligt spild af penge, som en regeringstalsmand har formuleret det.

LÆS OGSÅ: Grækerne søger mod yderfløjene

Den græske regering skal frem til 2014 barbere op mod 14.000 offentlige stillinger væk for at leve op til sparekravene fra den såkaldte trojka af EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond. ERT er ofte blevet beskrevet som skoleeksemplet på græsk nepotisme, hvor politikere købte sig til politisk opbakning mod stillinger i den offentlige sektor.

ERT og dets privilegier er et overstået kapitel. Men vi lukker ikke det offentlige tv. En ny station med færre medarbejdere vil blive åbnet om kort tid, sagde Samaras i går.

Det løfte har dog ikke dæmpet kritikken af lukningen.

De offentlige tv-stationer lukkes kun i to tilfælde: Når landet er besat og ved et statskup, lyder det fra lederen af oppositionspartiet Syriza, Alexis Tsipras.

Men beslutningen har også fået regeringskoalitionen til at knage i fugerne. Lukningen af de offentlige radio- og tv-stationer blev gennemført med hjemmel i et dekret underskrevet af regeringslederen. Men dette dekret skal blåstemples af parlamentet inden for 40 dage for at være lovligt, og socialistpartiet Pasok, der deltager i koalitionen, truer med at stemme imod, hvilket kan betyde enden på regeringskoalitionen og kaste landet ud i en ny politisk krise.

Vi vil gøre alt for ikke at skabe uro, men vi må også beskytte demokratiet, siger Evangelos Venizelos, tidligere finansminister og fremtrædende medlem af Pasok.

Også i udlandet kritiseres lukningen. European Broadcast Union (EBU), der organiserer de europæiske public service-kanaler, har skriftligt bedt den græske regering om at genåbne ERT.

Når politiet lukker en tv-kanal, kaldes det sædvanligvis censur. Det er et hidtil uset tilbageskridt for demokratiet og ytringsfriheden i Europa, kommenterer EBUs formand Jean-Paul Philippot.