Prøv avisen
Portræt

Politisk kronprinsesse lægger luft til kansler Merkel

Julia Klöckner, der har en stor viden om vinproduktion, har blandt andet rejst rundt og gjort reklame for tysk vin. Hun anses som et godt bud på en dag at blive Angela Merkels efterfølger som CDU’s partiformand. – Foto: Fredrik von Erichsen/Scanpix

Julia Klöckner vil vinde delstatsvalget i Rheinland-Pfalz ved at distancere sig fra den flygtningepolitik, som hendes formand i det kristeligt-demokratiske CDU, Angela Merkel, fører

Julia Klöckner har let til smil, og i de tyske medier virker hun som en person, der altid er parat til at svare journalisterne med en kvik bemærkning. Nu er den mediebevidste 44-årige politiker med det korte, blonde hår kommet i modvind både i den tyske forbundsregering og i sit eget parti, det kristeligt-demokratiske CDU, kort før det vigtige valg den 13. marts i hendes egen delstat, Rheinland-Pfalz.

Mens forbundskansler Angela Merkel for nylig kom op at toppes med sin østrigske kollega, Werner Faymann, ved et EU-topmøde i Bruxelles, foreslog Julia Klöckner, at Tyskland i stil med Østrig burde indføre en kvote for det antal flygtninge, som landet dagligt kan modtage. Merkels socialdemokratiske vicekansler, Sigmar Gabriel, beskyldte straks Julia Klöckner for at falde kansleren i ryggen, mens Merkel selv var mere fåmælt.

”Der er tale om partiinterne overvejelser, som rent faktisk også bør diskuteres internt i partiet,” har kansleren sagt ifølge nyhedsbureauet dpa.

Ifølge ugeavisen Die Zeit havde Klöckner næppe regnet med at komme igennem med sit forslag, men har kun brugt det til at distancere sig fra Angela Merkels flygtningepolitik midt i en tilspidset kampagne op til valg i Rheinland-Pfalz og to andre delstater, der i manges øjne har udviklet sig til en folkeafstemning for eller imod kansleren.

Julia Klöckner har længe været storfavorit til at blive Rheinland-Pfalz’ nye ministerpræsident, men ifølge de seneste rundspørger ligger hendes CDU nu kun et par procentpoint foran det socialdemokratiske parti SPD, der i dag sidder på magten i CDU-patriarken Helmut Kohls gamle delstat.

Det er især det lille parti til højre for CDU, Alternativ for Tyskland (AfD), der ser ud til at tage stemmer fra Julia Klöckner. Partiet profilerer sig på en flygtningekritisk politik, og mange tidligere CDU-vælgere, der er utilfredse med Merkels ”vi klarer den”-kurs, ventes at stemme på AfD, som i delstaten nærmer sig tocifret opbakning. Det er disse vælgere, som Klöckner ifølge Die Zeit prøver at lokke tilbage til CDU med sit kontroversielle forslag, ligesom hun tidligere har vakt politisk furore ved for eksempel at kræve et forbud mod burkaer i det offentlige rum.

”For mig drejer et burkaforbud sig om fundamentale menneskerettigheder. En burka er symbol for et nedværdigende kvindebillede, og man bør ikke tillade, at dette billede får nogen som helst plads her i Tyskland,” sagde hun sidste år til avisen Süddeutsche Zeitung.

Magasinet Der Spiegel og andre medier anser Julia Klöckner for at være et godt bud på en efterfølger til Angela Merkel, hvis hun haler sejren i land i Rheinland-Pfalz.

Hun er i forvejen en af næstformændene i CDU, har længe kørt sig selv i stilling som Merkels kronprinsesse, og andre rivaler har der ikke rigtig været at få øje på i partiet.

Det er især hendes tilgang til flygtningekrisen, som har vakt opmærksomhed i de seneste måneder. Kort tid efter, at kansleren havde udtalt sin berømte ”vi klarer den”-sætning og åbnet grænsen for tusinder og atter tusinder af flygtninge og migranter, vakte Julia Klöckner i oktober debat ved at forlange, at flygtninge skriftligt skulle forpligte sig til integration.

”Enhver, der kommer til os, har ret til og krav på at kunne leve med sine egne kulturelle og religiøse vaner – så længe de er i overensstemmelse med vores retsorden. Naturligvis ønsker vi ikke noget meningspoliti, og ytringsfrihed er jo netop en af de grundværdiger, som vi ønsker at beskytte, men flygtninge skal vide, hvilke spilleregler der ikke kan ændres på. Ingen er tvunget til at leve her, og hvis man lever her, skal man holde sig til reglerne, ellers er det slut med vores gæstfrihed,” har hun sagt til avisen Reutlinger Anzeiger.

Samtidig har hun flere gange stillet sig på partiformand Merkels side i den stadig mere tilspidsede interne debat om flygtningepolitikken og i direkte vendinger bedt åbenmundede partifæller om ”bare at holde mund en gang imellem”.

Men Julia Klöckner har også opfordret til, at Tyskland bør oprette flygtningecentre direkte ved grænserne og efter en hurtig sagsbehandling afvise de flygtninge, der ikke er berettiget til asyl. I sit forslag, som hun kalder Plan A2, lægger hun også op til, at de tyske byer og kommuner dagligt bør give besked om, hvor mange flygtninge de den pågældende dag kan modtage fra centrene.

Forbundsregeringen har ganske vist afvist hendes idé, men i sit eget CDU-bagland har hun høstet megen ros for forslaget.

Alene navnet på Julia Klöckners forslag – Plan A2 – anses som et bevis for hendes taktiske evner. Navnet skal understrege, at hun ikke er imod Angela Merkels flygtningepolitik, der går under navnet Plan A. Men samtidig signalerer hun, at hun i modsætning til Merkel tager mange foruroligede borgeres bekymringer alvorligt.

”Julia Klöckner har en rigtig god fornemmelse for stemninger og ved præcis, hvad folk gerne vil høre, men man skal ikke tage fejl af hende. Hun er en politiker, som er i stand til at udvise hårdhed. CDU i Rheinland-Pfalz var totalt splittet, da hun blev leder af partiet, og hun har skabt samling i partiet, hvilket man ikke klarer med pæne ord alene, men kun hvis man også kan skære igennem og skabe orden. Hun har i høj grad talent,” siger journalist ved Der Spiegel Ralf Neukirch til magasinets online-tv.

Julia Klöckner er vokset op på et gods i Rheinland-Pfalz, hvor der hovedsageligt blev produceret vin. I 1995 blev hun af landets vindyrkere kåret som Tysklands vindronning og rejste i to år rundt både i Tyskland og i udlandet med denne titel.

Der var tale om en ulønnet beskæftigelse, og hendes arbejde bestod i at gøre reklame for tysk vin. Hun var blevet valgt til vindronning, fordi hun havde en stor viden om vinproduktion, var god til fremmedsprog og slagfærdig.

Hun har fortalt Radio Bremen, at hun ikke ville være kommet så langt i sin politiske karriere uden årene som vindronning:

”De har givet mig stor erfaring i, hvordan man omgås pressen.”

Andre læser lige nu