Polsk chefredaktør svarer EU igen: Vi tager et nødvendigt opgør med kommunismen

Oprydningen efter kommunismen kommer til at tage de næste 10 år, mener chefredaktøren for et af Polens største, konservative magasiner, Jacek Karnowski. Beskeden til Bruxelles er, at Polen nu er et ligeværdigt medlem og ikke finder sig i at blive hundset rundt med

"I den udenlandske presse kan du læse, at vores regering går fra katastrofe til katastrofe, men en af grundene til, at oppositionen taber terræn, er, at polakker ikke tager den form for hysteri om diktatur seriøst,” siger den polske chefredaktør for magasinet wSieci, Jacek Karnowski. – Foto: wSieci

Den polske regering er i gang med den endelige oprydning efter kommunismen. Økonomisk, socialt, internationalt, strukturelt og ikke mindst i forhold til den polske identitet. Det mener chefredaktør Jacek Karnowski fra wSieci (Netværket), et af Polens største, konservative magasiner, nu da en kontroversiel retsreform, der har ført til en langvarig konflikt med EU, i denne uge er blevet andenbehandlet i Senatet i Warszawa, og EU-Kommissionen i går besluttede at hive Polen, Tjekket og Ungarn for EU-Domstolen, fordi de har nægtet at tage imod EU’s kvoteflygtninge. Ifølge chefredaktøren misforstår EU dog, hvad der foregår i Polen.

”Vi skal holde kursen de næste 10 år cirka, for når du er i gang med den her slags ændringer – korrektioner af kernen – så tager det tid, før de grundfæster sig (...). Vi er i gang med at afvikle den kommunistiske tid,” siger Jacek Karnowski.

Han fortæller også, at han er på linje med stort set alt, hvad der kommer fra regeringspartiet Lov og Retfærdighed (PiS). For Polen har i hans øjne bevæget sig alt for langt væk fra sin kristne identitet og selvstændighed for at tækkes Bruxelles. Skylden ligger hos den elite og den magtstruktur, som med rødder i kommunismen har styret Polen over de seneste 25 år.

”Den liberale elites instinkt er at følge ordrer. Først fra Moskva, og da Moskva kollapsede, så fra Bruxelles. De er ganske enkelt ikke i stand til at lede et land, fordi de ikke har nok selvværd og respekt for dem selv som polakker,” siger han og understreger:

”Jeg siger ikke, at alt fra Bruxelles er dårligt, men jeg siger: Tænk dog på, hvad der er godt for jeres land.”

Den 41-årige chefredaktør medgiver, at Polens økonomi er vokset med imponerende hast siden 1989, men han holder fast i, at mange ting kunne have set markant bedre ud for polakkerne, hvis det ikke havde været for de liberales ideologiske fokus på de frie markedskræfter og vestlige værdier. Virksomheder lukkede efter 1989 på stribe i de små byer, og medier og banker blev overtaget af folk uden interesse i Polen, anfører han, alt imens eliten gled længere og længere væk fra det polske folk og så passivt til, mens fødselsraten faldt drastisk, og polakkerne emigrerede i hobetal.

Den venstreliberale elite skammer sig også over de polakker, der arbejder i marken, har huller i både sko og tænder og aldrig har spist sushi, mener Jacek Karnowski.

”På den måde er PiS det polske parti fra hjertet af nationen. Måske ikke så formelt veluddannet, men fra hjertet.”

Det kommer også til udtryk i regeringens og oppositionens fokus, for mens PiS har indført en form for børnepenge og altid taler om økonomi, så er oppositionen og eliten optaget af abort og homoseksuelle ægteskaber og andre debatter, der kan gøre den populær i Bruxelles. Nu arrangerer oppositionen demonstrationer i de polske gader, allierer sig med udenlandske venstreorienterede og snakker om en stigende nationalisme og racisme i Polen. Jacek Karnowski er ikke overrasket.

”Jeg er kun overrasket over, at polakkerne er så modige og faktisk ikke bekymrer sig om det pres. De folk, der tabte valget – og medierne er en del af den klike – de er hysteriske. De forstår ikke, hvad der skete. De kontrollerede 99 procent af alle institutioner i Polen, og nu sidder de kun på halvdelen.”

En af de vigtigste debatter i Polen handler om domstolenes, og især forfatnings- domstolens, uafhængighed. Kritikere kalder regeringens retsreform om at ændre sammensætningen og udnævnelsen af dommere for et skridt i retningen af autokrati, mens Jacek Karnowski mener, at ændringerne er bydende nødvendige.

”Vi har måttet erkende her i Polen, at det ofte er bedre at bygge nye institutioner op fra ingenting end at forsøge sig med at reparere de gamle, kommunistiske institutioner. Fordi du kan vedtage 100 nye love, uden at det hjælper noget som helst. Så vi har brug for unge mennesker – med erfaring og gode intentioner.”

Snakken om de selvstændige institutioner får Jacek Karnowski til at slå hånden i bordet, fordi han mener, at Polen blot kræver det, som de vestlige lande allerede har. Men Vesteuropa er vant til at se på Polen som et land, der tager imod den økonomiske støtte fra EU og ellers bare skal rette ind.

”Jeg ser den her politiske proces som, at Polen går fra at være teenager til at være voksen. Og ofte handler de stridigheder, vi har med andre lande og Bruxelles, om, at vi vil respekteres og behandles som et normalt land,” siger han og fastslår:

”Det er selvfølgelig irriterende for nogen, der er vant til at behandle os som børn, og derfor kalder de os for respektløse.”

Her er diskussionen om, hvorvidt Polen skal tage imod flygtninge som led i EU’s forliste kvoteordning eller ej, vigtig for Jacek Karnowski. En diskussion, som i går altså blev tilspidset med EU-Kommissionens sagsanlæg. Sidste år blev hans magasin internationalt kendt, fordi det bragte en forside, hvor flere mørklødede hænder griber fat i en skrigende hvid kvinde iklædt det europæiske flag. Overskriften lød: ”Den islamiske voldtægt af Europa”.

”Nogle folk er overraskede over de bølger af voldtægter, vi har set, men hvad forventer du, når du inviterer en million unge mænd til at bo her,” spørger han retorisk og henviser til det, han kalder en ”ekstremt seksualiseret verden, hvor folk siger, at du skal opfylde enhver af dine seksuelle fantasier, ellers er du ikke et fuldendt menneske”.

Chefredaktøren kalder indvandringsdebatten for en mirakelformel for PiS, fordi partiet kun får større opbakning i meningsmålingerne, hver gang politikere i Bruxelles kritiserer Polen.

”Vi kan alle huske, hvad det betyder at miste vores land; at blive regeret af andre. I Storbritannien lyder det sikkert ekstremt mærkeligt, og i Danmark oplevede I en relativt mild tysk besættelse. I Polen havde vi en massemassakre, hvor seks millioner mennesker døde, og derefter 45 år med sovjetstyre. Så for os lyder det ikke som langt ude. For os lyder det som noget meget virkeligt.”

De harske holdninger betyder ikke, at Polen søger væk fra Europa og over mod Rusland. Tværtom er de diplomatiske forbindelser med Moskva iskolde, siger Jacek Karnowski, men han glæder sig over, at forbundskansler Angela Merkel fik et dårligt valg i Tyskland i september, og hun fremstår nu svækket i sine muligheder for at skabe et centraliseret Europa.

”Det tyske valg var virkelig godt for Polen. Vi er ikke interesserede i et stærkt og snævert Europa, der udspringer fra Frankrig og Tyskland. Vi vil have en form for europæisk miljø, hvor der er plads til at være forskellige,” siger chefredaktøren.

Og trods månedlange protester mod regeringen og dens retsreform, står det nationalkonservative regeringsparti i dag til mellem 40 og 45 procent i meningsmålingerne mod 37,6 procent ved valget i efteråret 2015. Det er en rekordhøj opbakning, mens det ledende oppositionsparti, Borgerplatformen, kun står til omkring halvt så mange stemmer.

”I den udenlandske presse kan du læse, at vores regering går fra katastrofe til katastrofe, men en af grundene til, at oppositionen taber terræn, er, at polakker ikke tager den form for hysteri om diktatur seriøst. Polakker ser det hele som et slags teater,” siger han.

Derfor er Jacek Karnowski også optimist trods venstrefløjens ”eksotiske konspirationsteorier” og gentagne forsøg på at alliere sig med Bruxelles og obstruere PiS-regeringens folkelige mandat.

”Jeg tror, vi har en historisk chance for at avancere og blive et stærkt medlem af den europæiske familie og få det, vi fortjener, som en stor nation med en imponerende historie og kultur. Dette er virkelig enden på de kommunistiske tider.”