Polsk forfatter: Vores regering har styrket Ruslands magt i Europa

Polen har forbedret sit ry i Vesten under Ukraine-krigen, og EU-Kommissionen har netop bilagt langvarig strid med Warszawa. Men regeringen agerer som Putins redskab, mener journalist og forfatter Tomasz Piatek

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, modtog fredag EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, med en æresgarde i Warszawa. Hans nationalkonservative regering har ellers forud for Ukraine-krigen i årevis været på kant med EU-institutionerne.
Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, modtog fredag EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, med en æresgarde i Warszawa. Hans nationalkonservative regering har ellers forud for Ukraine-krigen i årevis været på kant med EU-institutionerne. . Foto: Bianca Otero/Splash/Ritzau Scanpix.

Det er næppe gået nogens næse forbi, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, har strammet grebet gevaldigt om det russiske samfund siden invasionen af Ukraine den 24. februar. Titusindvis af liberale russere har taget flugten som følge. Putins autokratiske metoder gør sig imidlertid ikke kun gældende i Rusland, men også i hjertet af det EU, som ellers støtter ukrainerne i deres frihedskamp.

Mens hele verden kigger mod Ukraine, udnytter Polen og andre EU-lande det enorme røgslør fra krigen ved EU’s dørtærskel til at kvæle frihedsrettighederne hos deres egne befolkninger. Det mener den polske graver-journalist og forfatter Tomasz Piatek, som i 2017 fik organisationen Journalister uden Grænsers pris for at beskrive daværende forsvarsminister Antoni Macierewiczs forbindelser til den russiske efterretningstjeneste.