Prøv avisen

Portræt: 84-årig yderst aktivistisk nonne fængsles

Megan Rice har været anholdt mindst 40 gange for civil ulydighed. – Foto: Ralph Hutchison/Reuters/.

Den 84-årige nonne Megan Rice idømmes tre års fængsel for at bryde ind i et atomanlæg

Den 84-årige nonne Megan Rice har været anholdt mindst 40 gange for civil ulydighed og udstået en fængselsstraf på seks måneder for ejendomskrænkelse. Hendes aktivisme har igennem de seneste to årtier vakt så meget opmærksomhed, at USAs energiministerium har med-finaniseret et historieprojekt, hvor hun redegør for sin atomvåbenmodstand.

Sent i tirsdags dansk tid fik Megan Rice sin hidtil mest alvorlige straf, da hun blev idømt tre års fængsel for at bryde ind i et af de mest topsikrede atomanlæg i USA og sprøjtemale det med bibelhenvisninger og menneskeblod. Eksperter betegner indbruddet som det største sikkerhedsbrud i nationens atomhistorie.

LÆS OGSÅ: En missionsmand af den gamle skole

Megan Rice tilhører en fløj af rebelske, amerikanske, katolske nonner, der betragter deres kald som en forpligtelse til at kæmpe for social retfærdighed.

Vi er frie som fugle. Vi har ingen forpligtelser ingen børn, børnebørn eller job, sagde hun i et interview med The New York Times i 2012.

Megan Rice blev født i New York i 1930 som datter af katolske forældre med progressive sociale synspunkter. Som 18-årig sluttede hun sig til nonneordenen Sisters of the Holy Child Jesus, og fra 1962 til 2004 arbejdede hun som skolelærer i Ghana og Nigeria. Under pauser fra udsendelserne i Afrika deltog hun i antikrigsprotester i USA. I 1998 havnede hun for første gang i fængsel for en aktion ved en militærskole i Fort Benning i Georgia, der underviste latinamerikanske soldater i at bekæmpe venstreorienterede oprørere.

I 2005 gav nonneordenen hende lov til at slutte sig til antiatomgruppen Nevada Desert Experience, og i 2012 trodsede hun pigtråd og bevæbnede vagter og brød sammen med to andre aktivister ind i Oak Ridge-anlægget i Tennessee, hvor de malede fredsbudskaber og sprøjtede menneskeblod i sutteflasker på murene.

Der er ingen fortrydelse at spore hos Megan Rice, der bad dommeren om at give hende den hårdeste straf.

At blive fængslet resten af mit liv ville være den største ære, du kunne give mig, sagde hun i retssalen.

Dommeren idømte Megan Rice 35 måneder i fængsel. Hendes medsammensvorne på henholdsvis 64 og 58 år blev idømt fem år og to måneder i fængsel på grund af tidligere lovovertrædelser.