Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Han fik Nobels Fredspris: Portræt af Colombias fredsdue

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, har modtaget Nobels fredspris 2016. Foto: Ricardo Mazalan/Polfoto

Colombias præsident har modtaget Nobels fredspris for sit arbejde for den fred, hans borgere nedstemte

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, har modtaget Nobels fredspris 2016.

Det sker blot fire dage, efter at den fredsaftale, han havde forhandlet hjem med oprørsgruppen Farc, blev stemt ned af befolkning.

Juan Manuel Santos, der blev født i 1951, begyndte forhandlingerne med Farc, da han efter en lang politisk karriere blev den 32. præsident i det sydamerikanske land.

Konflikten med Farc, en kommunistisk oprørsgruppe, har været altdominerende i colombiansk politik siden oprøret startede i 1964. I perioder har oprøret medført borgerkrigslignende tilstande.

- Vi er trætte af krig, og vi vil ikke acceptere vold som middel for at forsvare ideer. Vi siger højt og tydeligt nej til mere krig, sagde Juan Manuel Santos ifølge nyhedsbureauet NTB, da fredsaftalen blev underskrevet tidligere i år.

Det var dog langt fra oplagt, at det skulle blive Juan Manuel Santos, der bragte Colombia tættere på freden, end landet har været i umindelige tider.

Politikeren, der kommer fra en gammel, indflydelsesrig colombiansk slægt, var fra 2006 til 2009 forsvarsminister, hvor han sammen med den tidligere præsident, Alvaro Uribe, stod for en hård linje over for Farc.

Blandt andet sendte han tropper ind i Ecuador for at myrde Farcs næstkommanderende. Det var et brud på international lov.

Men i 2012, få år efter at Juan Manuel Santos tiltrådte som præsident, kom det frem, at der var hemmelige forhandlinger med Farc.

Det resulterede i en fredsaftale, der skulle sætte en stopper for den årtier lange borgerkrig, der har kostet op mod 220.000 mennesker livet.

Mandag skete det utænkelige dog. Colombias befolkning stemte nej til den aftale, som Juan Manuel Santos havde forhandlet igennem.

Billeder af grædende colombianere gik verden rundt, og resultatet blev beskrevet som et chok.

Præsidenten insisterede dog på at fortsætte arbejdet med at skabe fred.

- Jeg giver ikke op, og jeg vil fortsat arbejde for fred til min sidste dag i embedet, for det er sådan, vi kan give vores børn en bedre nation, sagde Santos til nyhedsbureauet AP.

Juan Manuel Santos er uddannet ved den colombianske flåde og senere fra University of Kansas, hvor han studerede økonomi og business administration.

Efter flere internationale uddannelse vendte Juan Manuel Santos hjem til Colombia, hvor han stod i spidsen for familiens avis El Tiempo.

I 1990'erne var han handelsminister og fra 2000 til 2002 finansminister.