Portugisiske kvinder skal fremover betale for abort

Modstanderne af svangerskabsafbrydelse er tilfredse, men aborttilhængerne kalder lovstramning for ”psykologisk terrorisme mod kvinder”

I 2007 fik portugisiske kvinder ret til fri abort indtil 10. graviditetsuge. Kampagnen her er fra dengang. På plakaten står "Afstemningens hovedperson".
I 2007 fik portugisiske kvinder ret til fri abort indtil 10. graviditetsuge. Kampagnen her er fra dengang. På plakaten står "Afstemningens hovedperson". Foto: REUTERS/Nacho Doce.

Gravide portugisiske kvinder, der ønsker at få en abort, har fremover pligt til at søge råd hos en psykolog og en familierådgiver. Fastholder kvinden, at hun vil afbryde sit svangerskab, skal hun betale en endnu ikke fastsat afgift.

Det er konsekvenserne af den skærpelse af abortlovgivningen i Portugal, som det sydeuropæiske EU-lands konservative regering har vedtaget på sin sidste arbejdsdag inden udskrivelsen af parlamentsvalget, der skal holdes den 4. oktober.

En snes kvindeorganisationer har underskrevet en protest, hvori de advarer om ”den reelle fare for, at Portugal vender tilbage til tiden med skjulte aborter”. Socialisternes ordfører Isabel Moreira betegner lovstramningen som ”psykologisk terrorisme mod kvinder”, og oppositionspartiet har bebudet, at det vil lempe loven igen, hvis det vinder parlamentsvalget.

Venstrefløjen mener, at regeringschef Pedro Passos Coelho ændrede abortloven få timer før parlamentets opløsning for at ”jagte stemmer” blandt de mest konservative vælgere.

Den nye lov har længe været et ønske fra foreningen Ret til at fødes, som også havde foreslået, at det skulle være obligatorisk, at kvinden så et røntgenbillede af sit levende foster. Det forslag kom dog ikke med i den nye lov.

Frem til 2007 var det kun tilladt for portugisiske kvinder at abortere, hvis kvindens eget liv var i fare, eller hvis hun var blevet gravid som følge af en voldtægt. Abortloven førte til, at mange kvinder opsøgte kvaksalvere med fare for eget liv.

De seneste otte år har Portugal haft fri abort indtil 10. graviditetsuge. Derefter skal der være motiver som livsfare for kvinden eller misdannelse af fostret for, at svangerskabet kan afbrydes.

Aborterne skal nu finansieres via brugerbetaling. Ifølge regeringen er afgiften, som der endnu ikke er sat beløb på, nødvendig, fordi det offentlige sundhedssystem har brug for flere ressourcer. Der er allerede brugerbetaling på en række områder, og regeringen mener, at det er rimeligt at betale for abort, fordi ”der er kvinder, der aborterer mere end én gang”.

Tallene viser dog, at antallet af aborter er faldet de seneste otte år. Og kvindeorganisationerne mener, at brugerbetalingen kan blive en hindring for, at de fattigste kvinder får adgang til det offentlige system.