Prøv avisen

Præsident Trump kan faktisk gøre det godt

Illustration: Rasmus Juul

Donald Trump, der fredag bliver indsat som USA’s 45. præsident, kan trods alle bekymringerne ende med at overraske og blive en betydningsfuld præsident

Den amerikanske folkesjæl er kendetegnet af en særegen optimisme, og befolkningen deponerer som oftest sine håb og drømme i det løfte om en ny begyndelse, som en tiltrædende præsident repræsenterer.

Men dette er ikke almindelige tider, og når Donald Trump i dag aflægger ed som USA’s 45. præsident, er det som den mest upopulære nye øverstkommanderende i moderne tid. Ifølge en meningsmåling fra CNN/ORC bifalder kun 40 procent af vælgerne deres nye leder. Modsat bakkede 84 procent af vælgerne op om Barack Obama, da han første gang blev indsat som præsident i 2009, mens 61 procent af vælgerne så med velvilje på George W. Bush op til dennes magtovertagelse i 2001.

De fleste toneangivende meningsdannere tager da også i flok afstand fra den usædvanlige nye præsident, der af seriøse nyhedsmedier er blevet stemplet som en politisk dilettant og farlig demagog uden respekt for de fornemste principper i det amerikanske demokrati.

Men Donald Trump undervurderes, lyder det fra flere historikere og politiske veteraner. De peger på, at den nye mand i Det Hvide Hus har potentiale til at forandre det amerikanske samfund positivt og genoprette verdens tillid til USA’s lederskab.

Blandt dem er den legendariske forhenværende amerikanske førstediplomat Henry Kissinger, der i et interview med tv-stationen CBS News forudser, at Trumps præsidentskab kan blive historisk på grund af det radikale skifte fra den etablerede verdensorden, som han repræsenterer. Det magtvakuum, som er opstået efter USA’s tilbagetrækning fra den internationale scene under Obama, giver ifølge Kissinger den nye præsident muligheden for at udforme en varig udenrigspolitik, der bryder betydeligt med status quo.

“Donald Trump er et fænomen, som andre lande aldrig har set. Så det er chokerende for dem, at han blev valgt. På samme tid er der usædvanlige muligheder. Og jeg mener, at han har muligheden for at blive husket af eftertiden som en meget betydningsfuld præsident,” siger den 93-årige Henry Kissinger, der var en markant sikkerhedsrådgiver og udenrigsminister under præsidenterne Richard Nixon og Gerald Ford i begyndelsen af 1970’erne.

Den fremtrædende britiske historiker Niall Ferguson, der er professor på Harvard University, har en lignende pointe. I stedet for at spilde tiden med ønsketænkning om, hvad som kan gå galt for Trump i Det Hvide Hus, så bør liberale meningsdannere overveje, hvad som kan gå godt under den nye præsident, argumenterer han.

“Eksempelvis forventer vælgerne ikke økonomiske mirakler. Men de kunne få en højere vækst, hvis Trump og Kongressen hurtigt kan levere en skattereform og deregulering og undgå en handelskrig med Kina. De kunne også få fred i Mellemøsten, hvis Trump kan forvandle sin manderomance med Vladimir Putin til en konkret plan for at afslutte krigen i Syrien. Og de kan næsten med sikkerhed opleve meget mere effektiv handlekraft mod Islamisk Stat og dens ikke-voldelige sympatisører, end de har oplevet under Obama,” skriver Niall Ferguson i avisen The Times.

Den tidligere danske statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, der sidste sommer over for Berlingske betegnede Trumps udenrigspolitiske kurs som ”farlig”, slutter sig nu også til koret af optimister.

”Med forbehold for væsentlige fejltrin, så har Donald Trump potentialet til at stabilisere amerikansk politik og genoprette verdens tillid til amerikansk lederskab i de kommende år,” skriver han i et indlæg hos nyhedsmediet Marketwatch tidligere på ugen.

For Trumps regering tæller ifølge Fogh ”mange globalt respekterede figurer fra erhvervslivet og militæret”, der ”ikke vil tolerere et svagt og ydmygt USA”.

”Jeg mener, at præsident Trump vil være uortodoks, udfordre status quo og betragte den globale scene med friske øjne,” skriver han.

Donald Trump kan også – i hvert fald på kort sigt – give USA’s økonomi et løft med sine lovede store skattelettelser og offentlige investeringer. I denne uge har Den Internationale Valutafond, IMF, opjusteret sin prognose for USA’s økonomiske vækst med henvisning til Trumps politik. IMF advarer dog også om, at den nye præsident risikerer at sætte gang i en dybt skadelig global handelskrig, hvis han gør alvor af at indføre nye tolde på for eksempel kinesiske varer.

Indenrigspolitisk kan Donald Trump også gøre sig bemærket ved at være drivkraften bag en ny sundhedslovgivning, der erstatter den ofte udskældte reform, som Barack Obama i 2010 fik presset igennem Kongressen uden en eneste republikansk stemme. Trump lover, at han vil omstøde sundhedsreformen Obamacare og erstatte den med en ny – omend stadig ukonkret – model, der vil sikre alle amerikanere billigere og bedre sygeforsikringer.

Mens Trumps manglende politiske erfaring bekymrer hans kritikere, hævder andre, at hans baggrund i erhvervslivet kan blive en fordel, når han skal forvalte verdens største økonomi og forhandle aftaler. Blandt dem er den amerikanske filosof Daniel Robinson, der forsker i retsfilosofi på Oxford University.

”Hvis det handler om, hvem der ville være bedst til at flytte rundt på aktiver og sikre landet de bedste aftaler, så tror jeg, at Trump rangerer højt på listen,” siger han til nyhedsmediet Quartz.

Og den nye præsidents fordel er især, at forventningerne til ham er lave, vurderer Clive Crook, politisk klummeskribent for nyhedsmediet Bloomberg.

“For hans tilhængere er den største fordel ved at vælge Trump allerede i kassen: De viste Washington, hvad de tænker. Hans kritikere har derimod været så barske, at det ikke bliver vanskeligt for Trump at bevise, at de tager fejl. Respektable meningsdannere har erklæret sig så voldsomt imod Trump, at han vil blive målt ud fra en meget lav standard. Små udtryk for civiliseret adfærd og mådeholdenhed vil ligne bemærkelsesværdige bedrifter,” skriver han.