Prøv avisen
Portræt

Raila Odinga: Præsidentkandidaten, kenyanerne enten hader eller elsker

Nasa-tilhængere protesterede i går i Nairobis centrum for at vise deres støtte til oppositionsleder Raila Odinga. – Foto: Sayyid Abdul Azim/AP/ritzau

Oppositionsleder Raila Odinga har igen henledt verdens opmærksomhed på Kenya efter at have boykottet det kommende omvalg til præsidentposten

Kenyas 72-årige oppositionsleder for Nasa-koalitionen og præsidentkandidat, Raila Odinga, er endnu en gang blevet den erklærede hovedperson i det store østafrikanske lands fortsatte præsidentvalgdrama, efter at veteranen har boykottet det kommende omvalg til præsidentposten den 26. oktober i protest mod manglende valgreformer.

Et omvalg, der nu er afgjort på forhånd, for efter at Odinga tirsdag boykottede valget, vedtog Kenyas parlament i går en omstridt ændring af landets valglove. Den fastslår, at hvis en kandidat trækker sig fra et præsident-omvalg, så vinder den anden kandidat automatisk. Men den pris har han åbenbart været villig til at betale.

Baba eller Agwambo, som Raila Odingas politiske tilhængere ynder at kalde ham, og som på henholdsvis swahili og luo betyder ”far” og ”den mystiske, modige”, er ikke kendt for at bøje nemt af, når han først har taget en beslutning, han tror på.

I 1980’erne sad han således i husarrest i næsten seks samfulde år efter at være blevet sat i forbindelse med et fejlslagent statskup mod Kenyas daværende præsident, diktatoren Daniel arap Moi. Til trods for, at han blev udsat for grov tortur, nægtede Raila Odinga at tilstå sin – perifere – rolle i forbindelse med planlægningen af statskuppet. Det beretter den politiske veteran i sin selvbiografi fra 2013, ”The Flame of Freedom” (frihedens flamme).

Som søn af Kenyas første vicepræsident, Jaramogi Oginga Odinga, er Raila Odinga blevet opflasket med politik i en velstående og veluddannet familie, og i over fire årtier har han deltaget i kenyansk politik. Som ung underviste han også på Nairobi Universitet i nogle år, mens han deltog i politiske aktiviteter og grundlagde sit første firma.

I dag er han leder af den siddende regerings politiske hovedmodstander, Nasa-koalitionen, og han er særligt populær i det sydvestlige Kenya, hvor han selv er vokset op og har gået i grundskole.

Ved valget i august, som højesteret i sidste måned erklærede ugyldigt som følge af valgfusk, var det fjerde gang, at Odinga stillede op til præsidentposten.

Første gang var i 1997, siden i 2007 og i 2013. Både i 2007 og 2013 hævdede Raila Odinga og hans politiske støtter at være blevet snydt for valgsejren, og mange internationale iagttagere støttede i 2007 oppositionslederen.

Lige så populær Raila Odinga er hos sine tilhængere, lige så upopulær er hans hos millioner af andre kenyanere, der blandt andet opfatter ham som egoistisk, magtsyg og ivrig efter at opfordre til vold.

Ud over at være politiker er Raila Odinga også en særdeles velhavende forretningsmand og tjener blandt andet penge på ethanolproduktion og fremstilling af cylindre til transport af flydende gasser. Sidstnævnte firma grundlagde han som ung, mens han underviste på Nairobi Universitet.

Privat er han på 44. år gift med Ida Odinga, som han har fire voksne børn med. Desuden er han kendt som en stor fodboldentusiast og tidligere midtbanespiller for en af Kenyas mest succesfulde fodboldklubber, Gor Mahia.