Prøv avisen

Demonstrationer er en test af præstestyrets legitimitet

I Iran har demonstrationer mod stigende fødevarepriser nu også har fået deltagelse af demonstranter, der er vrede over den fejlagtige nedskydning af ukrainsk passagerfly, hvor mange passagerer var af iransk afstemning. ”Demonstrationerne er en test af styrets legitimitet. Folk protesterer over, at ofrene for flystyrtet bliver set som andenrangsborgere, som ikke i døden udvises samme respekt som eliten og særligt Qassem Soleimani,” siger Aniseh Bassiri Tabrizi, der er forsker ved Rusis center for sikkerhedsforskning i Mellemøsten, så bliver de demonstrationer fulgt tæt af præstestyret. Foto: Atta Kenare/AFP/Ritzau Scanpix

Vreden over nedskydningen af et ukrainsk passagerfly bekymrer regimet i Iran, og det kan føre til brutal kurs, hvis styret føler sig truet, vurderer eksperter. Næste test af regimet kommer ved valg i februar

Iran er som en bokser, der efter en ordentlig kæberasler svinger vildt rundt med armene uden at ramme noget i et forsøg på at se farlig ud.

Billedet bliver brugt af Iran-eksperten Michael Stephens fra Rusi, The Royal United Services Institute, en fremtrædende forsvars- og sikkerhedspolitisk tænketank i London.

Han henviser til, at Irans halvhjertede missilangreb mod amerikanske baser i Irak efter drabet på general i revolutionsgarden Qassem Soleimani langtfra er nok til at tilfredsstille det officielle Irans hævntørst.

”Irans svar på drabet var utilstrækkelig, forhastet og skabte mere forvirring end klarhed,” lyder hans dom.

Den forvirring findes også på hjemmebane i landet, hvor demonstrationer mod stigende fødevarepriser nu også har fået deltagelse af demonstranter, der er vrede over revolutionsgardens fejlagtige nedskydning af et ukrainsk passagerfly. 176 mennesker mistede livet. 82 var iranske statsborgere, men også langt de fleste andre var af iransk afstemning.

Et af de udbredte slogans er: ”De lyver om, at vores fjende er Amerika, vores fjende er her.”

Ifølge Aniseh Bassiri Tabrizi, der er forsker ved Rusis center for sikkerhedsforskning i Mellemøsten, så bliver de demonstrationer fulgt tæt af præstestyret.

”Demonstrationerne er en test af styrets legitimitet. Folk protesterer over, at ofrene for flystyrtet bliver set som andenrangsborgere, som ikke i døden vises samme respekt som eliten og særligt Qassem Soleimani,” siger hun.

Ikke mindst demonstrationer imod fødevarepriserne viser med al tydelighed, at de økonomiske sanktioner, som USA har indført, har ramt Iran hårdt.

”Særligt fra USA er der i lang tid spekuleret i et kollaps af styret i Iran. Men det er ikke til at sige, om der er en umiddelbar trussel mod regimet. Den slags er svært at forudse,” siger Aniseh Bassiri Tabrizi med henvisning til, at det arabiske forår kom bag på folk – og det samme gjaldt også shahens fald, som førte til, at præstestyret kom til magten for 40 år siden.

Den næste test af styrets magt kommer den 21. februar, hvor der er valg.

”Et af de store spørgsmål er, hvordan styret vil håndtere demonstrationerne og valget. Vi har allerede set, at nogle kandidater er blevet ekskluderet, og det sker typisk med økonomiske begrundelser som korruption. Hvor hårdt regimet vil sætte sig på valget, afhænger af, hvor svagt styret føler sig,” understreger hun.

Noget, som verden ventede på i spænding, var Irans svar på drabet på Qassem Soleimani, og her er Michael Stevens overbevist om, at de seneste begivenheder betyder, at der ikke kommer en ny større konflikt i regionen.

Han afviser således, at Iran kan finde på at lukke det strategisk vigtige Hormuzstræde. Der er nu så mange velbevæbnede vestlige flådefartøjer i farvandet, at det ikke er muligt. Men Iran vil heller ikke risikere at skade lande som Qatar, som fortsat er venligt stemt over for præstestyret.

Ved sin død var general Qassem Soleimani en potentiel fremtidig præsident, så det var ikke bare en soldat, der blev dræbt. Drabet svarer til, at man havde likvideret general Dwight D. Eisenhower efter Anden Verdenskrig, men før han blev præsident.

”Du kan ikke fjerne en som Qassem Soleimani uden at forvente modsvar. Drabet har ramt deres stolthed, og den stolthed er vigtig i regionen,” fastslår Michael Stevens, som er sikker på, at hævnen kommer en dag.