Prøv avisen

Premierminister besøger jordskælvsramt ø mens dødstallet stiger

Redningsarbejdere søger efter savnede personer, efter et jordskælv ramte den japanske ø Hokkaido torsdag. Foto: Jiji Press/arkiv/Ritzau Scanpix

Japans premierminister, Shinzo Abe, skal se ødelæggelser fra jordskælv i en helikopter og møde evakuerede.

Japans premierminister, Shinzo Abe, har besøgt øen Hokkaido, der torsdag blev ramt af et kraftigt jordskælv med efterfølgende jordskred.

Samtidig fortæller myndighederne ifølge nyhedsbureauet NTB, at dødstallet er steget til 39, og over 600 personer er tilskadekommet. Lørdag var der meldinger om mindst 21 omkomne.

Premierministeren har været i øens hovedby og knudepunkt, Sapporo, der også kunne mærke jordskælvet, hvis epicentrum lå i den lille by Atsuma cirka 68 kilometer fra Sapporo.

Shinzo Abe skal have en helikoptertur over Atsuma for at se ødelæggelserne i landsbyen, hvor der er flest døde efter jordskælvet.

- Jeg så de grusomme ødelæggelser. Ved et center for de evakuerede hørte jeg alvorlige fortællinger fra ofre, der havde været gennem vanskelige situationer, siger Abe ifølge NTB, der henviser til nyhedsbureauet Kyodo.

Abe siger ifølge AFP, der henviser til lokale medier, at Abe har sagt, at 42 personer er døde.

Japanske redningsarbejdere søger fortsat med hunde, bulldozere og helikoptere efter savnede personer, der kan være fanget i jordskreddet, der blev forårsaget af det kraftige jordskælv.

Redningsarbejderne leder efter én person, der savnes, skriver NTB.

Ifølge Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS) er jordskælvet målt til en beregnet størrelse på 6,6.

Ifølge dpa har omkring 12.000 personer været evakueret midlertidigt, mens en bølge af efterskælv er kommet.

Premierministeren skal besøge nogle evakuerede i Atsuma, før han skal mødes med Hokkaidos guvernør, Harumi Takahashi.

Jordskælvet fik strømmen til at gå på hele øen. Det er ikke alle steder, der har fået strømmen tilbage, men størstedelen af øen har.

Embedsmænd har dog bedt befolkningen og virksomhederne om at spare på strømmen over weekenden, da forsyningerne er ustabile.

Toyota Motors har en fabrik på øen. Selskabet har meddelt, at man vil stoppe næsten al produktion indtil mandag, skriver dpa.

/ritzau/