Prøv avisen

Premierminister i arbejdsklæder

Naoto Kan voksede op i en arbejderfamilie i Yamaguchi i det sydlige Japan, hvilket er usædvanligt for en japansk politiker. -- Foto: Everett Kennedy BrownEPA.

Naoto Kan tiltrådte som Japans premierminister sidste år med stor opbakning i befolkningen. Siden er hans popularitet dalet -- og nu midt i krisen sætter japanerne spørgsmålstegn ved ham

I kølvandet på jordskælvet, tsunamien og faren for en atomkatastrofe stilles 64-årige Naoto Kan over for den hidtil største udfordring som premierminister, siden han tiltrådte posten i juni 2010. Han skal nu for alvor stå sin prøve som landets øverstkommanderende og lands-fader for en befolkning, der står i den værste krise siden 1945, da atombomberne over Hiroshima og Nagasaki bragte død og ødelæggelse over landet.

LÆS OGSÅ:Hele verden beder for Japan på internettet

Naoto Kan, der afløste Yukio Hatoyama, er den femte premierminister siden 2006, og der sættes nu spørgsmålstegn ved, om han med sine lederevner under den nuværende krise kan fortsætte som premierminister efter næste valg.

Han er leder af Japans Demokratiske Parti (DPJ) og blev valgt som premierminister, efter at det Liberale Demokratiske Parti havde siddet på magten næsten uafbrudt i mere end et halvt århundrede.

LÆS OGSÅ:Japanerne bøjer sig for naturens kræfter

Han er opvokset i en arbejderfamilie i Yamaguchi i det sydlige Japan og er derfor ikke ud af en politikerfamilie, hvilket er usædvanligt i japansk politik. Men selv betegner han det som en styrke:

"Jeg voksede op i en typisk japansk lønmodtagerfamilie. Jeg har ikke haft nogen speciel forbindelse til politik. Hvis jeg kan løfte en stor post fra sådan en ordinær baggrund, ville det være en meget positiv ting for japansk politik," sagde han ifølge BBC i forbindelse med udnævnelsen til premierminister.

LÆS OGSÅ:Japans kejser beder for landet

Han tog sin uddannelse fra Tokyos Teknologiske Institut, og i 1970'erne blev han en respekteret samfunds- aktivist med feministiske og miljømæssige emner øverst på dagsordenen. Som aktivist og senere politiker er han blevet anerkendt som en livlig og skarp debattør, men det er hans pragmatiske side, der vejer tungest i det nuværende arbejde som premierminister.

Han trådte for alvor ind i politik i 1980 for et lille socialistisk parti, som senere er blevet opløst. I 1996 var han med til at forme Japans Demokratiske Parti, men i løbet af sin politiske karriere har han besiddet flere forskellige poster. Som sundhedsminister polerede han sit image som populær politiker ved at afsløre en skandale om hiv-inficeret blod, og det placerede ham efterfølgende højt i meningsmålingerne.

Han har ry for at have et iltert temperament, som flere gange er kommet til udtryk offentligt i skarpe udtalelser. I takt med at hans popularitet er dalet i befolkningen, har befolkningen givet ham tilnavnet "Gnavne Kan."

I januar 2010 blev han udpeget som finansminister, før han i juni samme år blev premierminister. Allerede inden jordskælvet ramte Japan, stod Naoto Kan lavt i meningsmålingerne. Han er blevet beskyldt for at foretage en kovending i politiske spørgsmål, kludre i diplomatiske relationer og generelt at have rod i regeringsførelsen. I den aktuelle krise, som Japan står i, bliver der derfor sat spørgsmålstegn ved hans evner til at lede landet ud af krisen. Hidtil har han udvist ro og appelleret til befolkningen om at forholde sig rolig og hjælpe hinanden, og selvom der sås tvivl om hans evner, bliver han anset for at være en mand, der ikke giver op.

marianne.knudsen@k.dk