Journalisters situation har aldrig været mere sårbar

Tvivl om medie troværdighed udgør trussel mod journalisters sikkerhed

Hele 64 journalister er blevet dræbt i år. Heraf er 45 indtil videre bekræftet dræbt i embeds medfør.
Hele 64 journalister er blevet dræbt i år. Heraf er 45 indtil videre bekræftet dræbt i embeds medfør. Foto: Modelfoto/Ritzau Scanpix/Iris.

Der er i dag internationalt fokus på mediefolks sikkerhed og på en generel mangel på straf af vold mod journalister. Ifølge den internationale Komité for Beskyttelse af Journalister, CPJ, er 45 personer i branchen som følge af deres arbejde blevet dræbt i år verden over, og i 9 ud af 10 tilfælde bliver de ansvarlige ikke straffet. Selvom det indtil videre er ét drab mindre end sidste år og det laveste antal siden 2010, er det ifølge formanden for Dag- bladenes verdensorganisation (WANIFRA), Andrew Heslop, den farligste tid at være journalist i:

”De mænd og kvinder, der står på frontlinjen af journalistik i offentlighedens interesse, har aldrig været så sårbare som nu, og stater har aldrig været så tilbageholdende med at stå dem bi,” skriver han i et blogindlæg i dagens anledning.

Den politiske uvilje, han hentyder til, kom eksempelvis til udtryk da USA’s præsident, Donald Trump, roste en anden amerikansk politiker for fysisk at have slået en journalist i jorden. Andrew Heslop fremhæver også mere seriøse eksempler inden for EU’s grænser. Den 53-årige Daphne Caruana Galizia fra Malta blev offer for en bilbombe i oktober sidste år efter en karriere med fokus på politisk korruption. Ifølge Dagbladenes verdensorganisation modsætter den maltesiske regering sig stadig offentlighedens forsøg på en opklaring. I februar blev den 28-årige slovakiske journalist Jan Kucia, der ligeledes skrev om korruption, sammen med sin forlovede skudt i deres hjem. Her blev opklaringen dog fulgt til dørs, og endte med premierministerens fratrædelse.

Og så sent som i oktober blev den 30-årige tv-journalist Viktoria Marinova voldtaget og dræbt i hjembyen, Ruse, i Bulgarien. Tysk politi har efterfølgende anholdt en 21-årig, som har tilstået drabet, der dog åbenbart ikke havde noget med hendes virke at gøre.

”Vi skal sørge for, at journalister overalt er i sikkerhed, så de kan bidrage med deres uundværlige bidrag til vores demokratiske samfund,” sagde EU-Kommissionens cheftalsmand, Margaritis Schinas, på et pressemøde i begyndelsen af oktober.

Den stedfortrædende redaktør hos Journalister uden Grænser, Catherine Monnet, har tidligere over for Kristeligt Dagblad udtrykt bekymring over en tendens, hvor politiske ledere i hele verden angriber journalister verbalt blandt andet gennem beskyldninger om fake news. Det er en direkte trussel mod journalisters sikkerhed, da medierne med den retorik ifølge Catherine Monnet bliver gjort til fjender af folket.

Også EU’s udenrigschef Federica Mogherini tager klar afstand fra vold mod journalister og straffriheden, der ofte følger med.

”Der er i mange lande en foruroligende tendens til at undergrave og indskrænke råderummet for fri journalistik som oftest ved, at der ukritisk rejses tvivl om medieaktørers troværdighed for at miskreditere og svække deres arbejde,” skriver hun i en erklæring på vegne af EU og nævner drabene på journalisterne fra Malta og Slovakiet samt det nylige drab på den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi i Tyrkiet.

Mogherini understreger også, at det er alle staters pligt at beskytte både journalister og pressefriheden.

”Fri journalistik er rygraden i et frit samfund: hvis den undergraves, undergraves selve vores frihed,” skriver hun.