Presset Merkel fastholder flygtningelinje trods terror

Efter terrorangrebet i Frankrig er striden i de tyske regeringspartier om Angela Merkels åbne flygtningepolitik blusset op igen. En kovending er usandsynlig, men kansleren holder mange veje åbne, mener professor

Vestens største udfordring i mange år puster til ilden i Angela Merkels værste krise i hendes 10 år som tysk kansler. Her ses hun under et minuts stilhed for terrorofrene i Paris i går ved G20-topmødet i Tyrkiet.
Vestens største udfordring i mange år puster til ilden i Angela Merkels værste krise i hendes 10 år som tysk kansler. Her ses hun under et minuts stilhed for terrorofrene i Paris i går ved G20-topmødet i Tyrkiet. . Foto: Scanpix.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, sad og forhandlede flygtningepolitik med alle spidserne fra sit kristeligt-demokratiske parti CDU og søsterpartiet CSU i Berlin, da nyhederne om terrorangrebet i Paris stykvis tikkede ind fredag aften. Merkel må have fået de første meldinger under mødet, men hun valgte at forhandle færdig, før hun hen mod klokken 23 kort omtalte de blodige begivenheder.

Dagen før angrebet i Paris havde hendes CDU-partifælle finansminister Wolfgang Schäuble vakt stor opmærksomhed ved ganske kontroversielt at sammenligne Merkels flygtningepolitik med en enkelt skiløber, der kan udløse en hel lavine. Kort efter angrebene overtrumfede den bayerske CSU-finansminister, Markus Söder, kritikken af Merkels linje med udsagnet ”Paris ændrer alt”. Han krævede i samme åndedrag, at Merkel skulle indrømme, at den tidsubegrænsede åbning af grænserne var en fejl, og at kursen skulle ændres radikalt som følge af terrorangrebet, nu da Tyskland fortsat modtager flere tusinde flygtninge om dagen.

Allerede før angrebet forholdt et lille, men voksende flertal af tyskerne sig afvisende til Merkels åbne flygtningekurs. Der foreligger endnu ingen nye undersøgelser af tyskernes holdning efter Paris-blodbadet, påpeger Herfried Münkler, professor i politologi ved Humboldt-Universitetet:

”Men det er opsigtsvækkende, at alle, der har slået en bro mellem terroren og indvandringen, har fået en over fingrene.”

Politologen henviser her især til CSU's formand, Bayerns ministerpræsident Horst Seehofer, der trods krav om en skærpet bevogtning af den tysk-østrigske grænse straks afblæste sin kronprins Söders kritik af Merkel. Samstemmende med en række CDU-spidser opfordrede Seehofer skarpt til ikke at sammenblande flygtningepolitik og terrorismebekæmpelse ud fra en argumentation om, at selvom en af terroristerne formentlig er kommet fra Syrien ad Balkan-ruten, kan vi ikke stille hundredtusindvis af flygtninge til ansvar for den terrorisme, de er flygtet fra.

Midt i den tyske forbundsregerings bestræbelser på ikke at fremstå splittet har flere tyske medier spekuleret i, om det parisiske angreb ville blive den pragmatiske kanslers ”Fukushima nummer to” - en henvisning til atomulykken i Japan, der fik Merkel til at foretage en spektakulær kovending i sin energipolitik i foråret 2014 og skrotte atomkraften.

Herfried Münkler. Foto: Mathias Sonne.
Herfried Münkler. Foto: Mathias Sonne.

Herfried Münkler tror nærmere på fortsatte, gradvise asylstramninger.

”I sin følelsesladede omgang med flygtningekrisen har Merkel holdt en lang række døre åbne. Hun har flere gange henvist til, at integrationen kun kan lykkes, hvis vi er åbne. Men her kan hun også henvise til virkeligheden og sige: Nu har vi nået det punkt, hvor vi især i forhold til integration ikke kan løfte en større byrde,” siger han og forudser:

”Vi vil i de næste uger og måneder komme til at opleve, hvilke udgange der vil blive brugt.”

At der endnu ikke foreligger et åbent opgør med Angela Merkel, skyldes i Münklers øjne både CSU's svaghed på landsplan samt manglen på alternativ, altså én, der kan udfordre hende som kanslerkandidat. På europæisk plan vakler kanslerens strategi derimod faretruende, efter at den ny polske regering har modsat sig den hidtidige accept af en europæisk fordeling af flygtninge, mener han.

”Mange ser det som en svaghed hos Merkel, at hun i mindre grad er leder og i højere grad er ordstyrer. Det har været en genial ressource for Europa de seneste 10 år, hvor Tyskland netop har fået en ny, ledende rolle i Europa,” siger Herfried Münkler.

”Men det betyder også, at hvis Tysklands EU-politik går i vasken, går hele Europa i vasken. I forhold til eurokrisen kan Europa knække i syd og nord, mens flygtningekrisen truer med at knække EU i øst og vest. Her kan centrifugalkraften og forskellene blive så store, at jeg ikke kan se for mig, at krisen skulle kunne løses med europæisk eller tysk kraft,” siger politologen.

Om Merkel som en urokkelig autoritet gennem 10 år som kansler nu nærmer sig sit fald som følge af flygtningekrisen og de åbenlyse interne stridigheder i CDU/CSU, kan Herfried Münkler ikke afvise.

”Hvis man ser autoritet som en flygtig form for magt, så oplever vi et autoritetstab. Men det er også muligt, at vi om tre, fire eller fem år vil kigge tilbage på en flygtningekrise, som vi faktisk har mestret, mens Tyskland demografisk står markant stærkere. I så fald vil Merkels autoritet være uangribelig,” siger Herfried Münkler, der nærmest kun kan se Merkels fald for sig som følge af ”overraskende og tilfældige begivenheder.”