Presset stiger for ny britisk Brexit-afstemning

Theresa May svømmer i stigende grad rundt i et mudret farvand, hvor modstanden mod den britiske aftale med EU om skilsmisseformaliteterne giver EU- tilhængere håb om, at de britiske vælgere igen skal spørges om deres holdning til medlemskab af unionen

Kravet om en ny folkeafstemning om at forlade EU er i stigende grad blevet en del af den ophedede britiske debat i de senere måneder. –
Kravet om en ny folkeafstemning om at forlade EU er i stigende grad blevet en del af den ophedede britiske debat i de senere måneder. – . Foto: Andy Rain/EPA/Ritzau Scanpix.

”People’s Vote”. Kravet om, at folket igen skal høres om Brexit, knap to og et halvt år efter at et flertal af briterne stemte for at melde sig ud af EU, bliver holdt op på plakater, hver gang politikere og journalister optræder foran rullende kameraer på plænen ved det britiske parlament i London. Efter en spæd start er kravet om en ny folkeafstemning blevet en del af den ophedede britiske debat.

”For nogle måneder siden blev en ny folkeafstemning set som en excentrisk fantasi. Men nu bliver der talt om det som en seriøs mulighed. Senest har premierminister Theresa May selv skitseret de mulige løsninger som ’ingen aftale, en ny folkeafstemning og så hendes Brexit-aftale’,” siger Labours Chuka Umunna på et møde for internationale korrespondenter med henvisning til den køreplan for det historiske britiske farvel til EU, som May og de europæiske forhandlere enedes om i sidste uge.

Han er en af oppositionspartiets nye politiske stjerner og tegner den traditionelle socialdemokratiske fløj i Labour. På mødet i London er han flankeret af Anna Soubry fra De Konservative. De har på tværs af partiskel fundet sammen i kampagnen for en ny folkeafstemning.

”Da vi lancerede People’s Vote i april, blev det omtalt på side fem i The Guardian. Nu er vi på forsiden,” siger Anna Soubry.

Mest markant kom det til udtryk i oktober, da 700.000 mennesker deltog i en demonstration i London for en ny folkeafstemning. Demonstrationen var den største i den britiske hovedstad, siden én million mennesker demonstrerede imod Irak-krigen i 2003.

Håbet om en ny afstemning bunder ikke mindst i, at de to parlamentsmedlemmer har svært ved at se, at premierminister Theresa May kan få opbakning i Underhuset til en Brexit-aftale – uanset hvordan de sidste detaljer lander, når der på søndag er indkaldt til et ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles med Brexit som det eneste punkt på dagsordenen.

Som Chuka Umunna understreger, så vil ingen eller højst nogle få Labour-medlemmer støtte premierministeren. Hertil kommer, at DUP, Det Demokratiske Unionistparti fra Nordirland, som udgør det parlamenta- riske grundlag for Mays konservative mindretalsregering, heller ikke vil støtte aftalen i sin nuværende form. Sidste søm i Brexit-kisten hamres i internt hos De Konservative.

”Der er mindst 24 indædte Brexiteers, som ikke vil støtte en aftale, men vil helt ud af EU. Så er der en otte-ti EU- positive parlamentsmedlemmer som mig, der heller ikke vil stemme for aftalen. Spørgsmålet er så, hvad der skal ske. Jeg tror helt ærligt ikke, at det er en realistisk mulighed, at vi forlader EU uden en aftale,” siger Anna Soubry.

Hun tror heller ikke, at det vil være muligt at forhandle om en ny udmeldelsesaftale med EU, hvorfor en ny folkeafstemning – enten om at forblive i EU eller acceptere Theresa Mays aftale – er den eneste realistiske mulighed. Hendes Labour-kollega er enig.

”Der er ikke flertal i Underhuset for at forlade EU uden en aftale. Men der er heller ikke konsensus om, hvad alternativet skal være. Så jeg kan ikke se, at vi kan løse det uden at gå tilbage til folket og høre, hvad de mener i dag. Der er kommet to millioner nye unge vælgere siden sidste afstemning,” siger Chuka Umunna.

Deres ønske er der en vis opbakning til i meningsmålingerne. Efter at Theresa May i sidste uge kunne offentliggøre, at der var enighed om principperne i en udmeldelsesaftale, sagde 59 procent af de adspurgte i en undersøgelse fra YouGov, at de vil have en ny folkeafstemning.

En vægtet sammenligning af alle tilgængelige meningsmålinger viser, at 53 procent af de britiske vælgere nu vil blive i EU, mens 47 procent vil ud. Britiske målinger har dog en tendens til at frasortere folk, der ikke vil stemme eller svarer ’ved ikke’.

Siden det stod klart, at der var principiel enighed om en aftale, har de konservative Brexiteers forsøgt at samle de nødvendige 48 underskrifter, som kunne sætte gang i en mistillidsafstemning om Theresa May som konservativ leder. Men lederen af oprørerne, Jacob Rees-Mogg, erkendte i går, at løbet nu er kørt – i hvert fald i denne omgang.