Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Prins Henrik trækker store overskrifter verden over

I Storbritannien kalder avisen The Times beslutningen om begravelsen for prinsens sidste protest. Avisen hæfter sig ved, at prinsen, siden han officielt gik på pension, har tilbragt en stor del af sin tid på sit franske vinslot i Caix i det sydlige Frankrig. Foto: Jakob Jørgensen/ritzau

En undrende omverden følger med i prins Henriks utilfredshed med hans rolle i det danske kongehus

Det er ikke kun i Danmark, at mange følger med i føljetonen om prins Henrik og hans utilfredshed med sin rolle i det danske kongehus.

Såvel meldingen om, at han ikke som planlagt vil begraves sammen med Dronningen i Roskilde Domkirke, som hans seneste udtalelser til ugebladet Se og Hør trækker store overskrifter i internationale medier.

”Ballademageren i det fredelige danske kongehus har slået til igen,” skriver den franske avis Le Monde om prins Henrik.

Den franske avis minder om, at prinsen har været optaget af sin rolle i historien, siden han giftede sig med prinsessen. Avisen henviser blandt andet til prinsens erindringer fra 1997 ”Skæbne forpligter”, hvor han argumenterer for, at hans familienavn Monpezat skulle tilføjes til kongehusets slægtsnavn Glücksburg.

Le Figaro viser forståelse for prins Henrik og hans kamp for at blive ligestillet med Dronningen.

”Danmark, som ellers er kendt som en ivrig forkæmper for ligestilling mellem kønnene, er tilsyneladende villig til at betragte ægtemænd som mindre værd end deres hustruer,” citerer avisen prinsen for at sige.

I Tyskland er der altid stor opmærksomhed om kongelige i andre lande. Ugebladet Gala citerer således prinsens udtalelser til Se og Hør under overskriften ”Margrethe holder mig for nar”.

Et andet tysk magasin, Bunte, hæfter sig ved meningsmålinger foretaget for TV 2 og Politiken, hvor 39 procent siger, at prins Henrik selv må betale for sin grav, hvis han ikke vil stedes til hvile i den planlagte fælles sarkofag i Roskilde Domkirke.

”Ingen forståelse længere. Kongefamilien bider tænderne sammen, men folket vil ikke mere,” hedder overskriften i Bunte, som videre beskriver Dronningen:

”Selv når Margrethe bider tænderne sammen i offentligheden og har en krampagtig latter på læberne, er revnerne tydelige. For selvom de har været sammen i 50 år, vil de være adskilte i evigheden.”

I Storbritannien kalder avisen The Times beslutningen om begravelsen for prinsens sidste protest. Avisen hæfter sig ved, at prinsen, siden han officielt gik på pension, har tilbragt en stor del af sin tid på sit franske vinslot i Caix i det sydlige Frankrig.

Som mange andre medier disker The Times også op med kuriøse historier og beskriver, hvordan prinsen i 2006 skabte en mindre skandale ved at fortælle, at han havde spist hund i sin tid i Vietnam.

Avisen Daily Mail går også i detaljer med historien under overskriften. ”Danmarks gnavne royale prins Henrik, 83, beskylder dronning Margrethe for ikke at vise ham den respekt, som en normal hustru må vise sin ægtefælle”.

Selv i USA vækker prins Henrik opmærksomhed. ”Danmarks prins Henrik ville være konge. Nu vil han protestere i al evighed,” konstaterer The New York Times, som også nævner prins Henriks beslutning i en leder, som ellers handler om britiske prins Philip, der officielt gik på pension sidste uge i en alder af 96 år.

Det kulørte amerikanske magasin People udstyrer prins Henrik med titlen: ”Verdens mest forbitrede kongelige person”.

Vanity Fair har en parafrase over bryllupsløftet og konstaterer, at dronning Margrethe og prins Henrik nok har været sammen i medgang og modgang – men de vil ikke være sammen i døden.

Overskrift fra den franske avis Le Figaro: "Danmark: Dronningens mand nægter at lade sig begrave med hende"
Det tyske ugeblad om kendte og kongelige Gala citerede prinsen: "Margrethe holder mig for nar!"
Overskrift i den britiske avis Daily Mail