Prisvindende tysk forfatter risikerer sanktioner

Den anerkendte religiøse forfatter Sibylle Lewitscharoff skaber furore i Tyskland med kontroversielle udtalelser om kunstig befrugtning. De skal nu have konsekvenser, mener flere politikere

Sibylle Lewitscharoff
Sibylle Lewitscharoff. Foto: .

En række stærkt kontroversielle udtalelser om kunstig befrugtning truer nu med at få konsekvenser for den tyske forfatter Sibylle Lewitscharoff. Således prøver partiet De Grønne at forhindre Lewitscharoff i at deltage i et offentligt arrangement i byen Badehaus den 8. maj.

Den planlagte begivenhed bør ikke finde sted med Lewitscharoff, hedder det i en meddelelse fra partiets talsmand Rüdiger Brause.

Også den socialdemokratiske ungdomsorganisation Jusos finder forfatterens holdning til kunstig befrugtning uantagelig. Jusos kræver, at forfatteren afgiver den prestigefyldte Georg Büchner Pris, som hun modtog i 2013.

Lewitscharoffs ord udtrykker had og foragt, siger formanden Tim Huß til Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Den 59-årige forfatter kom i modvind den 2. marts, da hun i en dybt eksistentiel, følelsesladet og stærk personlig tale berørte emnet kunstig insemination. Hun kritiserede, at mennesket i stigende grad ikke føler sig forpligtet over for noget højere eller større end sig selv og koblede det sammen med svigtende etisk ansvar i medicinalindustrien angående manipulation af fostre.

Flere kommentatorer mener dog, at hun gik over stregen med en udtalelse om reagensglasbørn, der lyder:

LÆS OGSÅ: Protest mod bogforbud til indsatte

De er ikke helt ægte i mine øjne, men tvivlsomme skabninger, halvt menneskelige, halvt kunstige, hvad ved jeg snart ikke. Det er utvivlsomt uretfærdigt, fordi børnene skal bære på en byrde, som de ikke kan gøre for. Men min afsky er stærkere end min fornuft.

Det gjorde med et slag Lewitscharoff til persona non grata på det tyske kulturparnas, og lige siden er kritik og fordømmelser haglet ned over hende. Bølgerne går højt i de tyske medier og debatten kulminerer nu med krav om tilbagelevering af prisen og forsøg på at forhindre hende i at optræde offentligt.

Til trods for at Lewitscharoff i ydmyge vendinger har undskyldt de mest krasse af sine udtalelser jeg er virkelig ked af det, jeg fik formuleret sætningen for skarpt. Jeg vil meget gerne tage den tilbage, det beder jeg om, sagde hun til fjernsynskanalen ZDF nægter både iagttagere og aviser at lade historien ligge.

Dermed kan hele sagen også ses som mediernes manglende evne eller vilje til at beskæftige sig med selve det emne, som Lewitscharoff prøvede at sætte på dagsordenen i talen: en medicinalindustri, som i hendes optik er gået grassat, og en lægevidenskab, der hele tiden skubber grænserne for, hvad der er etisk acceptabelt. Her gjorde hun sig blandt andet til talskvinde for, at moderne reproduktionsmedicin har en del paralleller med praktikker i Det Tredje Rige, der skulle frembringe overmennesket et synspunkt, der faldt mange for brystet.

Bogen, som bragte Lewitscharoff litterær berømmelse i Tyskland, er Apostoloff fra 2009. Med mange selvbiografiske elementer handler den om forfatteren og hendes søster, som tager på rejse i Bulgarien, deres fars hjemland. Faderen var en gynækolog, der begik selvmord, da pigerne var små.

Da bogen udkom, roste kritikerne forfatterens sorte humor. Efter hendes tale har nogle af de samme kritikere besluttet, at Lewitscharoffs udfald imod det, de selv tager for givet ved det moderne samfund, måske alligevel ikke er så sjove.